Hlavní obsah

VIDEO: Rath obhajoval čistku v nemocnicích a pohrozil policií

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v úterý ve Sněmovně na tiskové konferenci obhajoval bleskovou čistku, při které byli odvoláni ředitelé všech pěti krajských nemocnic. Tvrdí, že bez toho by nemohly být zrušeny poplatky pro pacienty. Zároveň oznámil jména pěti jejich nástupců, kteří převezmou pověření vést nemocnice ve středu. Rath také bývalým členům vedení nemocnic pohrozil policejním vyšetřováním.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

David Rath na tiskové konferenci.

Článek

"Včera nová středočeská vláda jednomyslně rozhodla o odvolání těch stávajících představenstev akciových společností a zvolila nové představenstvo, v jehož čele stojí Aleš Buriánek. Zdůrazňuji, že stojí mimo krajský úřad a je bezpartijní,“ prohlásil ve Sněmovně Rath. Následovala změna členů dozorčích rad nemocnic vyjma těch, kteří v radách byli za zaměstnance.

V úterý nově zvolené představenstvo rozhodlo o odebrání kompetencí současným ředitelům nemocnic a řízením pověřilo v Kolíně Petra Chudomela, v Kladně Kateřinu Pancovou, v Příbrami Stanislava Holobradu, v Benešově Miliče Řepu a v Mladé Boleslavi Josefa Langera. Ti převezmou pověření vést nemocnice ve středu z rukou Rathova náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla.

"Budou uváděni do té pozice zítra panem náměstkem, profesorem Seidlem,“ informoval Rath.

David Rath na tiskové konferenci.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Rath: Odvolaná vedení nemocnic jsou prominenti ODS

Samotný Seidl pak uvedl, že se ve středu setká i s odvolanými řediteli a vysvětlí jim důvody, proč museli opustit funkce. Jako ten hlavní jmenoval Rath rušení poplatků v krajských nemocnicích.

"My jsme zjistili, že bez výměny představenstev a ředitelů nejsme schopni zrealizovat k 1. lednu zrušení poplatků v krajských nemocnicích. To musí skutečně realizovat to představenstvo a příslušný ředitel,“ prohlásil.

Odvolaná vedení nemocnic jsou podle něj také úzce provázána s ODS. "Dá se říct, že jsou jakýmisi prominenty ODS,“ míní. Jmenoval například europoslance ODS Milana Cabrnocha, poslance ODS Ondřeje Plašila nebo Luďka Rubáše, poradce exhejtmana Petra Bendla (oba ODS).

Odvolaným pohrozil policejním vyšetřováním

Rath bývalým ředitelům vytýká také personální politiku nebo osobní odpovědnost za zrušení zubních pohotovostí. Zároveň odvolaným členům managementu nemocnic pohrozil policií, a to kvůli údajným nevýhodným privatizacím a pronájmům.

"Máme pocit, že poškodili kraj a nemocnice, které vedli. Nevylučuji, že to může mít dohry v nějakém vyšetřování policií, protože si myslíme, že tam mohlo dojít k poškození zájmu akcionáře, tedy kraje, protože došlo třeba k prodejům majetků pod účetní hodnotu. To bude předmětem dalšího šetření,“ oznámil Rath. Ten zároveň prohlásil, že bude iniciovat kontroly využití dotací obcím a měst, které se uskutečnily za minulého vedení kraje.

Nový hejtman tvrdil, že se změnou vedení souhlasí personál nemocnic. Pro zaměstnance krajských zdravotnických zařízení bude podle Ratha výhodné, že se nemocnice - akciové společnosti převedou na neziskovou formu. Prohlásil, že pak platy stoupnou o dva až čtyři tisíce korun v průměru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám