Hlavní obsah

V pražské výzvě Topolánkovi doutná další poslanecká rebelie

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek může mít i po svém případném vítězství na prosincovém kongresu problém mezi vlastními poslanci. Ačkoli signatáři tzv. pražské výzvy, o níž informovalo v sobotu Právo, popírají, že by chtěli Topolánkovi a koalici vypovědět poslušnost, shodují se v tom, že dosavadní politika ODS a způsoby jednání partajního vedení se musí změnit.

Článek

Jejich argumenty se přitom z velké části shodují s tím, kvůli čemu již před časem opustili poslaneckou frakci ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel. Oba patří ke skupině kolem Vlastimila Tlustého.

Osm poslanců ODS ve své výzvě tvrdí, že z klubu na rozdíl od těchto dvou poslanců neodcházejí, ale jde jim o zahájení seriózní debaty uvnitř strany. Podle jednoho ze spoluautorů výzvy, prvního místopředsedy klubu ODS Jana Bürgermeistera, má strana strach z některých témat. Je přesvědčen, že nestačí jen „věci lidem lépe vysvětlovat“, jak tvrdí někteří čelní představitelé strany, ale že je nutné dělat „odvážnější a přímočařejší politiku“.

Podle něho hrozí, že ODS v kompromisech utopí schopnost realizace reformního pravicového programu.

Nejde jim prý o svržení vlády

„Současná diskuse kolem zdravotnictví nás vede k úvahám, zda nás koaliční partneři již neblokují,“ tvrdí Bürgermeister, jenž spolu s pražským poslancem Josefem Janečkem vytvořil text, pod který se podle dalšího pražského poslance a signatáře výzvy Borise Šťastného podepsaly již desítky členů strany.

„Není to snaha položit tuto vládu zevnitř ODS. To by byla strašná chyba. Nikdo z politiků ODS se nás nemusí bát, i když to tak možná někteří čtou. Ale mít strach, že tuto vládu ztratíme, pokud se pod tlakem koaličních partnerů zadře, tak to znamená mít strach z výsledků příštích voleb a to se nikam nedostaneme,“ řekl Bürgermeister Právu.

Podle něho je výzva načasovaná ke kongresu, kde by měla určitě ovlivnit i volbu nového předsedy. „Jestli do volby předsedy nezasáhnou věcná témata, tak jsme ztraceni. Jestli se utopíme jen v obchodování s hlasy, pak je to špatně,“ tvrdí druhý muž poslanecké frakce.

Signatáři: Nejsme žádní kverulanti

I další signatáři výzvy dávají najevo, že jim chybí diskuse o důležitých tématech. „Představitelé strany a klubu přijdou na jednání klubu a řeknou: budeme muset hlasovat o tom či onom, ať jde třeba o antidiskriminační zákon, Lisabonskou smlouvu. A potřebujeme to proto, abychom pokračovali a nenastoupila levice. To určitě tak není,“ odmítá dosavadní praxi Šťastný.

Nelíbí se mu, že se vyjednává s opozicí, ale členové strany o tom nic nevědí. „ODS je trochu zkostnatělá, dostali jsme se do situace, že když někdo něco na klubu nesouhlasného řekne, je hned považován za kverulanta.“

Na otázku, zda může přijít na řadu vypovězení poslušnosti v případě, že výzva nebude vyslyšena, Šťastný Právu řekl: „Nevím, co to může znamenat, nemyslím si, že to je vypovězení poslušnosti. Uvidím, jak se k tomu postaví kongres a pan předseda.“ Zatím se podle něj všichni tváří, že se nic neděje.

Podle Evy Dundáčkové, která se loni přihlásila k Tlustého platformě, je nutné, aby si členové strany odpověděli, zda opravdu chtějí Lisabonskou smlouvu, rychlé zavedení eura či Jiřího Paroubka v čele Sněmovny, což jsou otázky, které výzva obsahuje. „Pro mě jsou to silná témata a chci, aby se o nich členové zamýšleli více než o tom, zda budeme mít v čele strany Topolánka nebo Béma,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám