Hlavní obsah

VIDEO: Ratha zvolili středočeským hejtmanem, Bendl ho nazval lhářem

PRAHA
Aktualizováno

Hejtmanem Středočeského kraje byl na pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen sociální demokrat David Rath. Pro hlasovalo 36 zastupitelů, proti jich bylo 29. Odstupující středočeský hejtman Petr Bendl označil svého nástupce za lháře.

Článek

V kraji budou vládnout sociální demokraté, kteří se budou opírat o podporu komunistů. Proti tomu před začátkem zasedání protestovalo před úřadem několik mladých lidí.

David Rath po zvolení hejtmanem.foto: Právo/Petr Hloušek

Ustavující zasedání provázely slovní přestřelky mezi Bendlem a Rathem. "Velmi mne znepokojuje, že střední Čechy má vést lhář a bezskrupulózní člověk," prohlásil Bendl. Rath Bendlovi opáčil, že mluví jako nevychovaný člověk.

Předáváme kraj v dobrém stavu, prohlásil Bendl

"Je za námi osm let intenzivní práce. Klíčový pozitivní krok jsme udělali v odstartování modernizace zdravotnických zařízení. Ty potřebují zásadní investice, k nimž dlouho neměl nikdo odvahu. Kraj předáváme v lepší kondici, než jsme jej přijali," řekl Bendl.

.: Končící hejtman Petr Bendl (vlevo) a David Rath, který jej ve funkci vystřídal.foto: Právo/Petr Hloušek

"Ti, kdo jej přebírají, mají tu nevýhodu, že bude s čím srovnávat. Od dnešního dne nebude stačit jen strašit čistkami, obviňovat z tunelování, bude potřeba tvrdé práce. Kritika je velmi jednoduchá, ale měnit a pracovat je mnohem složitější. Přeji kraji, aby se lživá nařčení změnila ve zlepšení situace v kraji, ale bojím se, že se nic takového nestane," dodal odstupující hejtman.

Starosta Holík : Rath hejtmanem - kozel zahradníkem. Zdroj: TV Prima

"S tímto startuje kraj do nového čtyřletého období, je to stejně vážný fakt, jako že se k vládě dostávají komunisté. Dvacet procent oprávněných voličů rozhodlo o tom, že ve vedení kraje bude ČSSD a KSČM. Nezbývá mi než vám předat vedení kraje, ale nedělám to rád,“ řekl bývalý hejtman Petr Bendl.

.: Protest před středočeským hejtmanstvím.foto: Právo/Radek Plavecký

Rath takovouto kritiku odmítl. "Já jsem vám nabídl ruku, vy jste na ni plivl. Ukázal jste všem, že jste jako váš předseda Topolánek. Jdete tak daleko, že jste podrazil svého donedávna spojence Pavla Béma. Vy se styďte," opáčil Rath s narážkou na Bendlův výrok z minulého týdne, kdy bývalý hejtman připustil, že šance Pavla Béma na úspěch ve volbě šéfa ODS jsou malé.

Došlo i na silná slova

Do odstupujícího hejtmana se opřel zastupitel Josef Vondášek z KSČM. "Když máte tak rád kraj, jak říkáte, tak proč teď jdete jinam, jdete tam, kde to sype," vzkázal Bendlovi.

„Pepíku jdi do p..., styď se," reagoval z publika bývalý náměstek hejtmana Josef Vacek (KDU-ČSL).

První hlasování Rath prohrál

Samotné jednání rady kraje začalo sporem o to, kdo by měl vést ustavující schůzi. Rath tvrdil, že podle jednacího řádu by to měl být nejstarší člen zastupitelstva, nikoliv odstupující hejtman Petr Bendl. Občanští demokraté oponovali, že Rath má starou verzi jednacího řádu.

.: David Rath na zasedání krajského zastupitelstva.foto: Právo/Radek Plavecký

"Odstupující hejtman svůj věk zřejmě velmi dobře maskuje. Měl by ale dodržovat jednací řád, ale chceme být benevolentní a navrhuji hlasování o tom, aby Petr Bendl předsedal tomuto zasedání do zvolení nového hejtmana,“ řekl Rath. V zápětí ale pro Bendla nehlasoval.

"Musím uvést, že jsem hlasoval pro, ale z nepochopitelných důvodů mi nefunguje hlasovací zařízení,“ vysvětloval Rath a hned poté následovalo zkušební mačkání puntíků na hlasovací aparatuře. Na základě hlasování bylo určeno, že schůzi povede Bendl.

Volby hejtmana se zúčastnilo všech 65 nových zastupitelů. Mezi nimi má 26 míst ČSSD, 25 míst ODS, 10 mandátů mají zástupci KSČM a čtyři Nezávislí starostové pro kraj (NSK). Pro Ratha hlasovalo 36 zastupitelů, proti jich bylo 29.

Novým hejtmanem na jihu Čech se stal Jiří Zimola

Na pondělním ustavujícím zasedání jihočeského krajského zastupitelstva byl zvolen hejtmanem sociální demokrat Jiří Zimola. V kraji bude působit koalice ČSSD a ODS.

:. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD)foto: Právo/Michaela Říhová

Zimola ve funkci nahradil občanského demokrata Jana Zahradníka, který působil ve funkci osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám