Hlavní obsah

Zelení se s ministerstvem shodli na sporných bodech zdravotnické reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotničtí odborníci Strany zelených se v neděli večer shodli se zástupci ministerstva zdravotnictví na vyřešení sporného paragrafu v zákonu o veřejném zdravotním pojištění. Vláda jej ve středu nepřijala kvůli nesouhlasu zelených a lidovců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně Džamila Stehlíková zastupovala zelené na jednání.

Článek

Zástupci KDU-ČSL se však nedělní schůzky nezúčastnili, údajně kvůli nedostatku času na prostudování ministerského návrhu.

"Postup, který zvolila KDU nebo někteří její členové, nemohu nazvat jinak než nezodpovědný," řekl po jednání novinářům náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Zeleným, které na jednání reprezentovala ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková, se do návrhu zákona podařilo prosadit jejich požadavky. Hlavním bylo to, že doplácení za nadstandard nesmí být zavedeno dříve, než budou standardy hrazené z veřejného zdravotního pojištění jasně definovány.

Pojištěnec bude mít nárok na ekonomicky nejméně náročnou léčbu

Zákon již v okamžiku začátku účinnosti navíc upřesní zhruba deset služeb a činností, u nichž se již nyní podle Šnajdra připlácí "na korupční bázi". Jedná se například o kvalitnější ubytovací služby v nemocnicích, výběr lékaře podle přání pacienta, zkrácení čekací doby nebo výběr kvalitnější endoprotézy.

Podle Šnajdra zákon stanoví rozsah hrazených zdravotních služeb; každý pojištěnec bude mít nárok na ekonomicky nejméně náročnou obdobu nejmodernějších a nejúčinnějších léčebných metod z hlediska posledního dosaženého poznání medicínské vědy.

"(Nová úprava) obsahuje v této chvíli poměrně obsáhlý výčet všech služeb hrazených z povinného zdravotního pojištění i s popisem a rozsahem těchto služeb," uvedl Šnajdr. "Takto dohodnuto budeme mít v České republice nejsilnější a nejmodernější ochranu pojištěnce v Evropě," prohlásil.

Svůj návrh, který má být kompromisem, v pátek zveřejnil i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Variantu, že by zákon stanovil povinnost ministerstva standardy zveřejnit a o jejich podobě extenzivně diskutovat s profesními organizacemi, hodlá předložit vládě jako pozměňovací návrh. "To, co jsme dnes dohodli, je velmi blízké i tomu kompromisnímu návrhu, se kterým v pátek přišel ministr financí Kalousek," míní Šnajdr.

Zákon o veřejném zdravotním pojištění budou ministři asi opět projednávat v pondělí. Podle Šnajdra by jeho nový návrh mohl být přijatelný i pro lidovce, neboť jsou v něm "velmi silně ošetřeny všechny jejich argumenty". "Já jsem přesvědčen o tom, že bude-li na vládě ze strany KDU a její reprezentace vůle hledat kompromisní řešení, tak jsme ho na tomto jednání našli," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám