Hlavní obsah

Topolánek: Dohoda s ČSSD bude dohodou koalice a opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednavači ODS a ČSSD už mají hotový návrh dohody mezi vládou a opozicí o příměří v době českého předsednictví v Evropské unii. Po nedělním jednání výkonné rady ODS to novinářům řekl premiér a předseda strany Mirek Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Zdůraznil, že o materiálu bude nejprve diskutovat s lídry dalších stran vládní koalice a až poté s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Jednání by mohla začít už v nastávajícím týdnu v rámci schůze Poslanecké sněmovny.

"Není tam nic, co by výkonná rada v této chvíli odmítala. Není tam nic, co by fakticky narušovalo náš program nebo ideovou čistotu," řekl Topolánek k textu, který na jednání vedení ODS přinesl vicepremiér pro evropské otázky Alexander Vondra (ODS), který je hlavním vládním vyjednavačem. Česko se předsednictví unie ujme na půl roku od 1. ledna 2009.

Podle předsedy vlády se případná dohoda bude týkat "mechanismů fungování" státu a slibuje pokračování diskuse o zavedení eura. "Žádné personální výměny tam v této podobě nejsou. Alespoň já jsem je v tom draftu nenašel," doplnil premiér.

Paroubek: Návrh je obecný

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek v neděli ale prohlásil, že návrh už četl a že obsahuje "velmi obecnou formulaci", která by mohla případně znamenat jeho nástup do čela Poslanecké sněmovny. O takovém kroku jako o součásti případné dohody se spekuluje už delší dobu.

Údajnou domluvu s Paroubkem a jeho možnou instalaci do čela dolní komory parlamentu ostře kritizoval pražský primátor Pavel Bém, první místopředseda ODS a Topolánkův rival v boji o předsednické křeslo na kongresu strany za dva týdny. Z dnešního jednání výkonné rady odešel před koncem a s novináři se nechtěl bavit.

Nyní chce o připraveném materiálu Topolánek jednat s koaličními partnery. "To jednání nikdy nebude mezi ODS a ČSSD. Ale vždy mezi třemi koaličními předsedy a Jiřím Paroubkem," vysvětlil předseda vlády. Dohoda mu připadá standardní a vládní strany dosavadních předsednických zemí podobnou dohodu prý uzavřely.

Reklama

Výběr článků

Načítám