Hlavní obsah

Wagnerova konstanta

Novinky, Jiří Hanák

Není lehké v České republice vládnout, těžší je však porozumět tomu, co se na politickém hřišti dnes odehrává. ČSSD ve vládní koalici sice panuje, nevládne však všem svým poslancům. Odboráři beraní prostor vládě ODS. Opozice si dává schůzku na hrobě koaliční vlády, aniž by se na rande mohla dostavit. Protože pro ODS je reforma moc levicová a měkká, pro KSČM moc tvrdá a pravicová.

Článek

Občanští demokraté jsou odhodlaní, nevědí však k čemu. K nové vládě? S kým a jak? Po většinových volbách do Sněmovny, řekl jejich předseda Mirek Topolánek. Tlach roku. Emeritní premiér a předseda ČSSD, toho času sezením na Vysočině přemýšlí, jak se po nějaké haluzi do politiky vrátit. Nejdříve totiž návrat vylučoval, dnes po něm už jen netouží, ale kdyby ho pěkně poprosili... A US-DEU vyhrožuje odchodem z vlády, ačkoliv si neúčast už dávno nemůže dovolit. Existuje totiž právě jen ve vládě.

Česko za jedenáct let vystřídalo už několik modelů vlád. První vláda Václava Klause měla ve Sněmovně většinu několika poslanců, roli disidentů tam však plnili ministři lidové strany. Za Zemanovy čtyřleté menšinové vlády panoval klid a mír hřbitovního ražení, rušený jen šepotem a výkřiky bujícího korupčního prostředí. Rozhodující opozice se bát nemusela, neboť ta byla koupena opoziční smlouvou a dobře placena výhodnými ekonomickými posty. Bylo to loutkové divadlo hodné Matěje Kopeckého. Opoziční Kašpárek přijímal usnesení, že vládnoucí Škrhola škodí státu, přičemž byl vázán slibem, že Škrholu nechá vládnout. Škrhola "těžkou situaci" partnera respektoval a neučinil nic, čím by ho provokoval nad dohodnutou míru.

Pravolevá Špidlova vláda je v českých poměrech neslýchaný experiment. Navíc s většinou jediného hlasu ve Sněmovně pustila se do dávno nutné reformy, k níž nenašla odvahu žádná vláda předchozí. Jaký div, že ODS, ponížená sérií proher při sněmovních volbách, ucítila šanci a jde vládě po krku. Jenže Česko čeká reforma daleko složitější, totiž reforma penzijního systému. Na tu bude jakákoliv vláda potřebovat spolupráci jakékoliv opozice, protože to není dílo na jedno volební období. Dovedete si dnes představit nějakou opozici schopnou alespoň tolerance?

Jistou kontinuitu však Špidlova vláda má, je to tzv.Wagnerova konstanta. Dvouletá menšinová vláda Václava Klause visela na knoflíku od podvlékaček poslance Wagnera. První rozpočet vlády Špidlovy houpal se na knoflíku podprsenky poslankyně Marvanové. A reformní zákony visí na čistých plenkách malého Andreje. Není lehké v České republice vládnout.

PRÁVO 18. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám