Hlavní obsah

Česko zasypal sníh, na horách napadlo přes čtvrt metru

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza, hu, fk
Aktualizováno

Zima jako z obrázků Josefa Lady zavládla na mnoha místech České republiku. Do nedělního odpoledne většinu hor zasypalo až 40 centimetrů čerstvého prašanu. V Krkonoších napadlo někde i půl metru sněhu, večer tam propukla chumelenice. Sněhu si zde mohli užít i sjezdaři. Na ostatní české hory vyrazili běžkaři, kteří si však většinou museli prorážet stopu sami.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na většině českých hor o víkendu sněžilo.

Článek

Sezóna propukne na většině hor o posledním listopadovém víkendu. Loni touto dobou se sice v krkonošských Janských Lázních díky technickému zasněžování lyžovalo už skoro dva týdny, přírodního sněhu ovšem leželo na horských stráních pomálu. Letos mohli lidé vytáhnout i běžky také v podhorských oblastech.

Nedělní ráno však přinutilo řadu obyvatel Krkonoš a Podkrkonoší vytáhnout namísto lyží sněžné frézy a lopaty. Silnice pokrývala vrstva uježděného sněhu. Cestářům se dařilo udržet všechny horské komunikace sjízdné.

:.Obyvatelé Krkonoš museli letos poprvé odklízet hromady sněhu. foto: Právo/Vladislav Prouza

Lyžaři vyrazili i do Krušných hor, vleky ale stály

V Krušných horách si prvního pořádného zasněžení užívali o víkendu především snowboardisté. Přilákala je až 30 centimetrová pokrývka sněhu na Božím Daru a Klínovci. „Překvapilo mě, jaký zájem o sjíždění snowboardisté projevili. Byli ochotni chodit do svahu pěšky. Jezdil totiž zatím jen dětský vlek na Božím Daru,“ informoval Právo náčelník krušnohorské horské služby Rudolf Chlad.

Do Krušných hor také vyrazili první lyžaři, převážně běžkaři, kteří využili upravených stop na německé straně hor. „Podmínky pro běžkování nebyly zrovna ideální. Foukal nepříjemný, ale nikoliv však extrémní vítr při teplotách až mínus šest stupňů,“ doplnil Rudolf Chlad.

Na Vysočinu přilákal sníh hlavně běžkaře

Na Vysočině možná začne lyžařská sezóna už o příštím víkendu. Díky mrazivému počasí, které v kraji panuje od pátku, byla v některých areálech spuštěna sněžná děla, přírodního sněhu v kraji zatím napadlo do 25 centimetrů.

Během nadcházejícího týdne by se lyžařské vleky mohly rozjet například ve Velkém Meziříčí, Dalečíně na Žďársku a na Šacberku u Jihlavy. V Novém Městě na Moravě o víkendu nový sníh přilákal první běžkaře, tratě se pro ně ale ještě neupravují.

"Začínáme zasněžovat. Předpokládáme, že lyžovat by se mohlo koncem týdne," uvedl správce sjezdovky v Dalečíně Ivo Doležal. Fungovat zde začne nový dětský vlek.

Technický sníh se už vyrábí také na Fajtově kopci na Žďársku. První lyžaři by tak na sjezdovce mohli jezdit o příštím víkendu. Zasněžování začalo i na Šacberku u Jihlavy. Podle údajů na internetu se tam dá spuštění vleku očekávat v nejbližších dnech.

Nové město na Moravě zatím vyrábí sníh do zásoby

V Novém Městě na Moravě, které je největším střediskem zimních sportů v kraji, je od soboty v provozu 16 sněžných děl. Sníh se vyrábí jak pro běžecké tratě, na nichž se koncem roku uskuteční mezinárodní běžecké závody, tak i pro sjezdovku na Harusově kopci. Sníh se zatím stříká na velké hromady.

:. Běžkaři si na většině tras museli prorážet stopu sami. foto: Právo/Vladislav Prouza

"Sjezdovka bude otevřena asi v první prosincové dekádě, pokud nám bude přát počasí," přiblížil správce areálu Karel Klapač. Na Harusově kopci, kam během zimy zavítá až 40 tisíc lyžařů, funguje od loňska první sedačková lanovka v kraji.

Podle údajů na internetu je na Vysočině kolem 30 lyžařských sjezdovek. Jejich provozovatelé doufají, že letošní zima pro ně bude lepší než v uplynulých dvou letech, kdy lyžování v kraji nepřálo počasí.

Na Zadově jsou sněžná děla v plném provozu, ještě se ale nelyžuje

Skiareál Zadov na Prachaticku zahájí letošní sezónu poslední listopadový pátek. Pomohlo k tomu současné vytrvalé sněžení a mrazivé počasí, které dovoluje nepřetržitě zasněžovat hlavní sjezdovku Kobyla. Na ní tak už leží okolo 30 centimetrů sněhu, který správci areálu ujíždějí, aby vytvořili kvalitní podklad.

"Zasněžovací systém jede poslední dny na plný výkon. V provozu je na Kobyle 13 tyčových kanónů a tři sněžná děla," uvedl šéf střediska Pavel Voldřich. Lyžovat by se mělo na Zadově za mimosezónní ceny.

Na Zadov už také míří první běžkaři. "Celkem jsme pro ně projeli asi sedm kilometrů stop," uvedl šéf centra.

V Jeseníkách přestali v týdnu zasněžovat

Do bílé stopy najeli o víkendu v Jeseníkách první běžkaři. Vydali se po "magistrále" z Ovčárny na Švýcárnu a dále na Praděd. Náčelník Horské služby Michal Klimeš řekl, že návštěvnost byla střední, tedy stovky lidí. Horští záchranáři nezaznamenali o víkendu žádné zranění.

"Na hřebeni leží asi 35 centimetrů sněhu, v níže položených střediscích, jako je Ramzová nebo Karlov, je zhruba 20 centimetrů," uvedl Klimeš. Podle jeho kolegy Adama Pecháčka se mezi prvními běžkaři objevili především závodníci.

Vleky se v Jeseníkách poprvé rozjedou příští týden. Vlekaři sice začali se zasněžováním, děla však museli kvůli vyšší teplotě zase zastavit. Loni se v Jeseníkách lyžovalo od poloviny listopadu. Sezóna vydržela do konce dubna. Běžkaři si ji ale mohli o pár dnů ještě protáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám