Hlavní obsah

Zubová a Jakubková opustily poslanecký klub zelených

PARDUBICE
Aktualizováno

Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková vystoupily ze sněmovního klubu Strany zelených. Oznámily to na sobotním jednání republikové rady SZ v Pardubicích. Zubová zároveň odstoupila z funkce předsedkyně republikové rady strany. Nechce se nadále podílet na konceptu strany, který předseda SZ Martin Bursík prosadil na teplickém sjezdu strany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Olga Zubová při projevu na sjezdu Strany zelených

Článek

Ve straně zelených to vře již dlouhou dobu a Zubová své rozhodnutí avizovala dopředu. Chce prý jít po neúspěchu zelených v krajských a senátních volbách příkladem ostatním členům vedení strany.

"Skutečně se nemohu podílet na vedení strany, jejíž předsednictvo ignoruje usnesení vlastních stranických orgánů a pohrdá členskou základnou, která mu nestojí ani za to, aby reagovalo na písemnou výzvu více než 200 zelených působících na různých úrovních SZ," uvedla Zubová v prohlášení.

Bursík: je to úleva

Předseda zelených Martin Bursík v reakci uvedl, že ho rozhodnutí poslankyň mrzí, zároveň však cítí jistou úlevu vzhledem k tomu, že v postupu strany chyběla jednota. Zubovou a Jakoubkovou vyzval ke spolupráci při hlasování o rozpočtu, připomenul, že obě poslankyně mají mandát od voličů Strany zelených. S Bursíkovým postojem souhlasí i další členové rady.

Bursík odmítl spekulace, co by se stalo, kdyby poslankyně odmítly rozpočet podpořit. „Ta iniciativa jistě půjde z krajů, zespodu. Krajská vedení o tom jistě budou jednat. Když se tak nestane, budeme se radit, co dál,“ řekl.

O náhradě Olgy Zubové ve vedení republikové rady se zatím neuvažuje. „Ještě jsme se o tom neradili. Žádná újma v řízení jednání ale není a nebude ani na újmu, nebude-li zvolen nový předseda či předsedkyně,“ dodal Bursík.

Podle předsedy zelených ale Zubová ve své roli předsedkyně republikové rady selhala. "Správně vyhodnotila situaci, když rezignovala. Kandidovala se slibem přispět ke sjednocení strany. V této roli zcela selhala," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám