Hlavní obsah

Pražští poslanci ODS: nemá cenu vládnout za každou cenu

– PRAHA
Právo, Jakub Mračno

S naléhavým apelem na členskou základnu ODS se v pátek formou veřejné výzvy obrátilo osm poslanců nejsilnější parlamentní strany. Většinou jsou z pražské ODS, která je bémovskou a protitopolánkovskou základnou.

Článek

"Skončeme s atmosférou strachu z budoucnosti a nahraďme ji diskusí o klíčových otázkách, o kterých se zatím bojíme hovořit,“ vyzvali poslanci v prohlášení, které má Právo k dispozici.

Formou otázek se pak na občanské demokraty obracejí například s názorem, že nemá smysl prosazovat "vládu za každou cenu, když chybí schopnost plnit volební program“.

Výzva apeluje též na zhodnocení koaličního vládnutí a "zásadní polemiku“ k situaci, kdy podle pražských poslanců ODS pod tlakem koaličních partnerů směřuje stále více doleva.

Strana se podle výzvy brání i otevřené politické diskusi k Lisabonské smlouvě, o které si podle mínění signatářů výzvy vytváří nedotknutelné mýty.

Kritizují dohody s ČSSD

Poslanci se k členům své strany obracejí i s kritikou chystané dohody mezi vládou a šéfem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem a hovoří o rezignaci na vlastní politické názory jen ze strachu z diskuse o řešení současné situace v ODS i prostřednictvím předčasných voleb.

"Bez diskuse a ochoty přijmout byť i trpké závěry nemůžeme nástup levice zastavit. Bojujme o budoucnost naší země a ne jen o posty,“ píší poslanci v emotivním závěru výzvy, pod níž je podepsán například Jan Bürgermeister, parlamentní nováček Jiří Janeček, Klausův přítel a Julínkův sněmovní kritik Boris Šťastný či mimopražští poslanci Eva Dundáčková, Zdeňka Horníková a Libor Ježek.

Podle některých ohlasů, které Právo získalo z pražské ODS, jde o začátek kampaně na podporu změny ve straně, tedy na podporu nynějšího prvního místopředsedy ODS Pavla Béma na chystaném celorepublikovém kongresu, kde se bude volit nový předseda.

Reklama

Výběr článků

Načítám