Hlavní obsah

Bém má minimální šanci, je to prohraná válka, míní Bendl

– PRAHA • Aktualizováno

Šéf středočeských občanských demokratů Petr Bendl si myslí, že šance pražského primátora a prvního místopředsedy strany Pavla Béma v boji o předsednické křeslo jsou minimální. Bendl to uvedl na pátečním setkání s novináři. Bém Právu řekl, že boj nevzdává, neboť podle něj značná část ODS volá po změně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Bendl

Článek

Bendl, který je v rámci ODS považován za Bémova spojence, má za to, že podpora pražského primátora slábne úměrně se vzdáleností od hlavního města.

"Budeme se muset rozhodnout, jestli jít do prohrané války," uvedl Bendl k podpoře Béma či současného šéfa ODS Mirka Topolánka ve středních Čechách.

Podle Bendla si řada straníků uvědomila, že pokud by Topolánek neobhájil předsednické křeslo, znamenalo by to rozklad vlády. S tím, jak se budou blížit volby, ale bude toto přesvědčení slábnout, míní Bendl.

Kapitulantství je mi cizí, vzkazuje Bém

"Žádná bitva není ztracená pokud ji předem nevzdáte,“ prohlásil pražský primátor Bém v reakci na Bendlovo vyjádření.

"Významná část ODS volá po změně a ví dobře proč. Kapitulovat předem je vlastnost mně cizí. Neusilují o vítězství na kongresu, ale o změnu politiky ODS nejenom v jejím stylu, ale také obsahu,“ uvedl Bém.

Podle něj ODS musí být zase slušnou a důvěryhodnou stranou, která se zajímá o své voliče a která jim nabízí jasný, srozumitelný a splnitelný program. "Jsem přesvědčen, že kongres ODS pochopí nezbytnost takové změny pro budoucí vítězství nad levicí a proto mne podpoří,“ dodal Bém.

Podle kritiků chybí Bémovi program

Kongres, který bude volit nového předsedu, se uskuteční počátkem prosince. Svou kandidaturu na post šéfa strany prozatím oznámil stávající předseda a premiér Mirek Topolánek a právě Bém.

Bém má podporu pražských organizací a u některých středočeských sdružení, Topolánka preferují ostatní regiony, které už o podpoře jednaly.

Bémovi kritici vyčítají absenci programu, v případě Topolánka se hovoří o tom, že krajské a senátní volba strana prohrála kvůli centrální politice, za níž je jako premiér odpovědný.

Reklama

Výběr článků

Načítám