Hlavní obsah

Do Tobruku nepojedete, zklamalo veterány ministerstvo obrany

Právo, Petr Blahuš

Na lidoveckou ministryni obrany Vlastu Parkanovou se zlobí váleční veteráni. Bez řádného vysvětlení zrušila na poslední chvíli dlouho připravovaný a prakticky hotový projekt jejich návštěvy bojiště v Tobruku, který před 67 lety ubránili. Cesta se měla uskutečnit právě v těchto dnech. Na místě se měli veteráni setkat i se svými polskými a britskými spolubojovníky.

Článek

V souvislosti s dokončením filmu Tobruk, který nedávno přišel do kin, rozhodla už před rokem Parkanová ve spolupráci s Leteckým klubem generála Janouška uskutečnit cestu do Afriky.

Veteráni měli letět vládním speciálem. Jen několik dnů před odletem Parkanová ale akci zrušila, což se veteránům nelíbí. Jedna z nich, Marta Serafínová z Chuchle, dokonce Parkanové napsala dopis. Právo jeho kopii získalo od její dcery, která se měla cesty zúčastnit jako průvodce.

„A pak jsme dostali od tiskového mluvčího obrany pana Andreje Čírtka dopis, ve kterém píše, že akce byla zrušená s ohledem na zdravotní stav veteránů, kterým by taková cesta mohla ublížit,“ řekla Právu její dcera Marta Svobodová. Zrušení podle ministerstva obrany navrhl jiný válečný veterán, Alexander Beer. Válečný hrdina a místopředseda Československé obce legionářské Beer tvrzení mluvčího obrany Čírtka kategoricky a striktně odmítl.

Argumentaci obrany považují za nesmysl

„Ne, tohle jsem nikdy neřekl, a pokud to pan Čírtek tvrdí, tak nemluví pravdu,“ zareagoval Beer, když mu Právo ocitovalo odůvodnění mluvčího obrany.

„Ne, tohle jsem nikdy neřekl, a pokud to pan Čírtek tvrdí, tak nemluví pravdu,“ zareagoval Beer, když mu Právo ocitovalo odůvodnění mluvčího obrany. Rovněž Svobodová považuje argumentaci obrany za nesmysl. „Byli jsme tím úplně šokováni. Jednak se nás nikdo na zdravotní stav maminky neptal, navíc je maminka i ve svých skoro devadesáti letech schopná spát i pod stanem,“ nechápe Svobodová.

„Je to stále k neuvěření. To není možné, vždyť takovou akci není jen tak lehké připravit, tolik práce, tolik jednání. Nelze to pochopit, vždyť jeden den přišel souhlas a další den nedoporučení,“ píše její matka a válečná vdova Serafinová v dopise ministryni Parkanové.

Cesta do Tobruku by trvala tři dny

„Pravda je taková, že skutečným důvodem zrušení akce bylo, že paní ministryně slíbila něco, co je po technické stránce absolutně nerealizovatelné. Vždyť ona si dokonce myslela, že Tobruk má letiště, což je omyl,“ řekl Beer, který akci od začátku připravoval.

Podle něj by cesta vyšla na tři dny, protože by se z Prahy muselo letět nejdříve do Benghází, pak menším letadlem na další letiště a pak by následovala ještě několikahodinová jízda auty. „Tři dny by na nás vládní stroj nemohl čekat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám