Hlavní obsah

Koaliční rebelové chtějí bojkotovat Julínka

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Šance ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), že najde s lidovci a zelenými kompromis zákona o veřejném pojištění, jsou malé. Vláda na svém středečním jednání normu, která má nově definovat nárok na bezplatnou péči, odsunula na pondělí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Článek

Julínek si proto na neděli v pět hodin pozval lidovce a zelené a doufá, že najdou přijatelnou formulaci. Nebude to mít ale lehké, protože je možné, že se na schůzku jeho oponenti vůbec nedostaví.

Poslankyně zelených Olga Zubová Právu sdělila, že neví, jestli si z nich Julínek nestřílí. Sama se jednání nezúčastní.

Poslankyně zelených Olga Zubová Právu sdělila, že neví, jestli si z nich Julínek nestřílí. Sama se jednání nezúčastní.

„Vždyť už jsme několikrát řekli, že zákony musejí být schváleny našimi zdravotnickými experty. Ti pozváni nejsou a jejich stanovisko je jasně negativní. To má být demonstrace jednoty a síly koalice? To si snad naše zdravotnictví nezaslouží,“ reagovala pro Právo.

„Vyšívat“ na zákonu po večerech nechtějí

„Takovou závažnou věc není možné projednávat v neděli večer, a nejen proto, také kvůli tomu, že nám nedali dopředu písemně, o čem bychom měli jednat. Jestli si myslí, že tam dojdu a oni mi dají čtyři varianty, abych si vybral, tak to odmítám,“ řekl Právu lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Malým koaličním stranám se nelíbí, že ministerstvo chce, aby pojištěnci neměli zdarma veškerou péči, ale jen tu nejlevnější. Julínek hodlá ustoupit a navrhuje, aby zelení a lidovci navrhli vlastní formulaci.

Ve čtvrtek to potvrdil i premiér Mirek Topolánek. „Je to otázka formulace, my přistoupíme na tu formulaci, na které se tito lidé (lidovci a zelení) dohodnou,“ řekl v Rádiu Česko Topolánek.

Definice nemůže být obecná

To je ale podle lidovců i zelených nemožné, protože oni chtějí, aby bylo jasně a konkrétně v zákonu řečeno, na co má pacient právo zdarma, což nepůjde sepsat za jedno odpoledne. „Nemůže to být obecná definice. Musí tam být napsáno, co se hradí z pojištění, a co tam není, ať si platí pacient, aby kterýkoli pacient kterékoli pojišťovny v kterémkoli zdravotním zařízení dostal srovnatelnou hrazenou péči,“ uvedl lidovecký poslanec a šéf zdravotnické komise KDU-ČSL Jiří Carbol.

Ministerstvo argumentuje, že nemohou nutit parlament, aby co čtvrt roku novelizoval zákon kvůli novým zdravotnickým poznatkům. „To jinak ale nejde, protože to vychází z Listiny základních práv a svobod, tam je napsáno, že to musí být stanoveno zákonem,“ podotkl Carbol.

Jakubková: Julínek ohrožuje vládu

Poslankyně zelených Věra Jakubková soudí, že premiér riskuje, když svazuje existenci vlády se zdravotnickou reformou. „Pokud premiér podmínil další fungování koalice přijetím této legislativy, tak si myslím, že ministr Julínek ohrožuje vládu,“ řekla Právu.

Lidovecké poslance také překvapilo, že jejich ministři hlasovali pro zákon o specifických službách, který by měl povolit ženám z EU potraty v ČR. Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová nevěřila, že pro zákon, který obsahuje potraty, hlasovali lidovečtí ministři.

„To nemůže být pravda. Jestli ano, tak to mě mrzí, protože pro to určitě hlasovat neměli,“ řekla.

Carbol pro takovou normu určitě nebude hlasovat. „Je tu reálná možnost, že sem budou jezdit ženy ze zemí, kde jsou potraty zakázány. Nás k tomu nemůže evropská legislativa nutit. Maximálně k poskytování zdravotní péče,“ řekl Právu Carbol.

Reklama

Výběr článků

Načítám