Hlavní obsah

Boj o ústeckého hejtmana stále nerozhodnut

Právo, ton, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Boj o místo hejtmana v Ústeckém kraji je stále bez vítěze, přestože k definitivnímu rozhodnutí chybí už jen pár dní. Zatím je ve hře stále pět jmen. Jak řekl ve čtvrtek Právu jeden z horkých kandidátů na hejtmanské křeslo, jediný sociálně demokratický radní v dosavadní krajské radě, složené už jen z členů ODS, Pavel Kouda, mají šanci všichni.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Za slovem všichni se kromě něho skrývá krajský předseda ČSSD Petr Benda, republiková místopředsedkyně Jana Vaňhová, ústecký náměstek Arno Fišera a také lídr kandidátky ve vyhraných volbách Jaroslav Foldyna. Není přitom tajemstvím, že tato pětice se ještě dělí v poměru 4:1, přičemž tím jediným na druhé straně je Foldyna.

Kouda ho sice zahrnul do seznamu čekatelů na hejtmanský řetěz, za člena týmu ho nepovažuje. „Jeho prohlášení jsou nešťastná. Není pravda, že si na svou pusu může říkat, co chce, protože v tu chvíli je jasné, že není členem týmu. A jeho prohlášení o krysím hnízdě a podobně považuji za nedospělé,“ uvedl Kouda.

Foldyna argumentuje podporou voličů

Přesto Foldyna podle tiché pošty uvnitř krajské ČSSD patří spolu s Vaňhovou mezi dva nejvážnější uchazeče o hejtmanství. „Já o ničem takovém nevím. Nechci s nikým soutěžit. Na volebních plakátech jsem byl prezentován jako kandidát na hejtmana. Občané mi dali nejvíce preferenčních hlasů, takže si patrně přejí, abych se stal hejtmanem. Že to skupina lidí uvnitř ČSSD nechce respektovat, není můj problém,“ řekl Právu Foldyna.

foto: Novinky

Na vlastní kůži prý nyní prožívá něco, co dosud znal jen z filmů. „Mě ale jen tak něco nepoloží,“ dodal odhodlaně. Zároveň odmítl tvrzení, že není týmový hráč. „Mým týmem je sociální demokracie. Jaký jiný tým má pan Kouda na mysli, to se můžu jen dohadovat,“ pokrčil rameny.

Vaňhová už dříve Právu řekla, že nikdy neuvedla, že má o funkci zájem. Jakékoliv zužování seznamu předem odmítá předseda Benda.„Personální záležitosti budeme řešit až na mimořádném zasedání klubu zastupitelů a na krajském výkonném výboru ve středu před ustavující schůzí krajského zastupitelstva. Nyní skutečně nevím, z kolika lidí budeme hejtmana vybírat,“ řekl včera Právu.

„Hejtmanem by měl být člověk schopný a komunikativní, který bude prosazoval program ČSSD,“ řekl na otázku po kritériích výběru sám Kouda. Kdo jim podle něj nejvíce odpovídá, však nechtěl říct. A zřejmě ani nemohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám