Hlavní obsah

Expert Greenpeace tvrdí, že radar protiraketové obraně sloužit nemůže

Právo, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Uvažovaný americký radar v zadaných parametrech protiraketové obraně sloužit nemůže. To je názor, s nímž ve čtvrtek seznámil hejtmanku Plzeňského kraje Miladu Emmerovou (ČSSD) americký expert na protiraketovou obranu Theodore Postol, který je v ČR na pozvání Greenpeace.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Theodore Postol z Massachussettského technického institutu s hejtmankou Miladou Emmerovou

Článek

Podle jeho slov dostává v ČR jak veřejnost, tak parlament záměrně zkreslené informace o americkém radaru, který by měl být umístěn v Brdech.

„Nejde o chybu, ale o nepravdivé tvrzení, když generál Henry Obering, šéf americké protiraketové agentury, uvádí, že dosah radaru v Česku je 2100 až 2500 kilometrů,“ řekl Postol.

„Podle mých výpočtů a parametrů zařízení, které jsou v USA běžně k dispozici, jsem jako fyzik snadno vypočetl, že radar o současném výkonu a velikosti antény by měl dosah jen 600 až 700 km. Proto ani obraně proti íránským raketám sloužit nemůže, tedy představiteli americkými i českými tvrzený dosah rozhodně nemá. A někdy Oberingem uváděný dosah dokonce 4000 kilometrů, to už patří do oblasti sci-fi,“ uvedl Postol. Účinnou obranou by podle jeho slov mohl být radar jen v tom případě, byl-li by 50krát výkonnější, než je nyní.

Chce se sejít i s vládou

„Domnívám se, že je to spíš snaha o manipulaci politického procesu, což je velmi nebezpečné a nedemokratické. Před dvěma dny jsem se také sešel se třemi českými vědci, kteří došli svými výpočty ke stejným závěrům. Všichni jsme ochotni dát parlamentu tyto výsledky,“ řekl Postol. Rád by se prý sešel se zástupci české vlády.

„A vůbec se mi nelíbí osobní útoky z její strany. Pro demokracii je velmi důležité o důležitých otázkách civilizovaně debatovat. A jako vědec pro to udělám vše,“ dodal.

Premiér Mirek Topolánek ve středu uvedl, že jedná s oficiální administrativou USA. „Já beru jako relevantní potvrzené informace, nikoli jestli si někdo chce udělat výlet před Vánocemi.“

Ze soukromých rozhovorů s lidmi z ministerstva obrany se Postol prý dozvěděl, že byli vlastně umlčeni a nesmějí mluvit o nepravdivosti podávaných informací. Emmerová zdůraznila, že Postol nepřijel do ČR agitovat proti radaru, ale pravdivě a věcně informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám