Hlavní obsah

VIDEO: Luxusní prvorepubliková cukrárna Myšák se znovu otevírá

Právo, Jana Šprunková
PRAHA

Po více než dvacetileté pauze se v sobotu otevře nejznámější prvorepubliková cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici. Slibuje hostům nejen zachovaný prvorepublikový styl, ale také atmosféru a dokonce i chutě.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Přípravu zmrzlinových pohárů na mrazící mramorové desce mohou hosté sledovat.

Článek

"Nad Myšáka už víc nic není. Všechny další prostory, které budeme budovat, už budou o třídu níže,“ svěřil se jednatel nájemce Ice Art Peter Freiwald při čtvrteční prezentaci cukrárny.

Už samotný název je podle něho zárukou nejvyšší kvality. Mezi speciality bude patřit sacher nebo Schwarzwaldský dort, klasické větrníky, mléčné koktejly, věhlasný pohár Karamel a asi dvacítka smetanových druhů zmrzliny, jejichž receptura byla speciálně vyvinuta pro Myšáka. Kopeček přijde na 25 korun.

Přípravu zmrzlinových pohárů na mrazící mramorové desce mohou hosté sledovat.foto: Právo/Jana Šprunková

Zákazníci budou mít možnost sledovat přípravu pohárů s čokoládovými dekoracemi, což umožňuje mrazící mramorová deska, druhá tohoto druhu v republice. „Našim špičkovým cukrářům bude ponechána kreativita, angažovali jsme ty nejlepší. Denně se bude vytvářet okolo patnácti druhů dortů. Kromě klasických těžkých podle původních receptur i odlehčené ovocné,“ řekl Freiwald.

Zákusky budou stát od 30 do 70 korun

Podle šéfcukráře Pavla Jurašky nebudou chybět rolády nebo modelované ovoce z marcipánu, v němž prý vynikal sám zakladatel František Myšák. Cena zákusků se má pohybovat od 30 do 70 korun.

Portál a vstupní dveře jsou do Myšáka původnífoto: Právo/Jana Šprunková

Na nabídce a kvalitě, kterou nájemce zaručuje používáním skutečných surovin a nikoli jejich náhražek, bude záležet, zda se k prvorepublikovým hostům přiřadí další osobnosti.

Do cukrárny chodili mlsat například herec Oldřich Nový, pěvkyně Ema Destinová, prezident T.G.Masaryk, básník J.S.Machar. Dorty si tam údajně objednával ale i Klement Gottwald.

Freiwald předpokládá, že prvorepublikovou atmosféru by mohla umocnit i živá hudba, s níž se počítá večer od osmi do deseti hodin.

Část domu se před dvěma lety zřítila

Proslulý cukrář František Myšák, který dům koupil v roce 1910, mu nechal dát módní styl art deco s bohatými dekoracemi v přízemních prostorách. Současná podoba vyhlášeného zařízení v neorenesančním domě vstala takřka z popela, protože část domu se v létě roku 2006 zřítila.

Pohled do interiérufoto: Právo/Jana Šprunková

A své udělali i předchozí správci. „V padesátých letech to nechal národní podnik Sodovkárny všechno vymlátit a zůstaly holé stěny doplněné mřížemi ve tvaru sputniku,“ konstatoval architekt Jan Špaček, který se na současné obnově podílel.

Z původního Myšáka zůstal portál cukrárny a vstupní dveře. „Zachovala se původní piškotová podlaha v přízemí, malby na stropě, boční dřevěné niky, mramorové schodiště,“ uvedl Špaček. Do interiéru se také navrátily před rekonstrukcí sejmuté a zrestaurované štuky.

Nábytek je nový, vyrobený v Čechách, pulty a bary jsou z Itálie, osvětlení z Holandska a Belgie.

„Při rekonstrukci jsme vycházeli z dobových fotografií, které se uchovaly v archivu technického muzea,“ dodal Špaček. Dokonce byl podán inzerát, kterým se majitel objektu snažil získat původní předměty jako zrcadla, svítidla, židle, paravany, obrazy. Marně. „Všichni, kdo něco ukradli, si to ale nechali. Mají to zřejmě někde na zahrádce. Když jsme cukrárnu převzali, tak tu byli jen holubi,“ dodal.

Rekonstrukce Myšáka přišla zhruba na třicet miliónů korun. „Vyřádili jsme se tady a budeme doufat, že se nám to vrátí zpátky,“ věří Peter Freiwald. Cukrárna je bezbariérová a mlsat v ní může najednou 144 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám