Hlavní obsah

VIDEO: Před Vánocemi bude sněžit, potom se oteplí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátek letošního adventu předpovídají meteorologové velkou oblačnost s občasnými přeháňkami, které mohou být i v nížinách sněhové, následně se však zřejmě oteplí. Zatím tedy nelze s jistotou říci, zda si Češi užijí Vánoce na sněhu. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu, která byla ve čtvrtek zveřejněna.

Článek

Do konce listopadu by mělo být převážně oblačno až zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami. Denní teploty se budou pohybovat mezi minus třemi a třemi stupni Celsia, noční mezi minus dvěma až minus osmi. Při celonočním vyjasnění mohou teploty poklesnout až na minus 15 stupňů.

Počátek prosince bude patrně oblačný s přeháňkami, které budou na horách sněhové a v nížinách smíšené. Postupně by mělo ubývat oblačnosti, kterou vystřídají ranní mlhy a inverzní ráz počasí. Nejnižší noční teploty by měly být mezi jedním a minus pěti stupni, nejvyšší denní pak mezi minus dvěma a plus čtyřmi stupni Celsia. Při zmenšené oblačnosti mohou denní maxima dosáhnout až na hodnoty kolem sedmi stupňů Celsia.

Před Vánocemi se dají čekat mlhy a namrzající srážky

Druhá prosincová dekáda by měla na horách nabídnout polojasnou oblohu, v nížinách se budou vyskytovat četné mlhy a nízká oblačnost. Místy bude patrně mrholit a srážky mohou i namrzat. Denní teploty budou kolísat mezi minus jedním a pěti stupni, noční poklesnou na dva až minus čtyři.

Celkově by dle předpovědi mělo být teplotně průměrné a srážkově podprůměrné. Teplotní průměr se v této roční době dlouhodobě pohybuje kolem 0,2 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám