Hlavní obsah

VIDEO: Meteorologové varují před náledím, Jeseníky zažily orkán

Právo, Novinky, jas, pem
Aktualizováno

Meteorologové zaznamenali ve čtvrtek ráno v Jeseníkách vítr o rychlosti orkánu. Vichřice zasáhla i Beskydy a Krkonoše. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu by foukat mělo i noci na pátek. K větru by se mělo přidat i vydatné sněžení. Meteorologové varují i před tvorbou náledí.

Článek

Nejvyšší rychlost větru zaznamenali meteorologové v Jeseníkách na Šeráku. Ve čtvrtek v sedm hodin ráno zde v nárazech dosahovaly poryvy větru rychlost až 122 kilometrů za hodinu, což odpovídá orkánu, sdělila Novinkám Dagmar Honsová.

"Byl to jen jeden poryv. Nic, co by tady bylo výjimečné, se nedělo. Naopak, je to tady normální," informoval Právo ve čtvrtek po poledni Petr Fajbiš z meteorologické stanice na Šeráku v Jeseníkách.

Záchraná služba varuje omezte pohyb v lese. Zdroj: TV Prima

Hasiči a energetici zasahovat nemuseli. "Pouze v jednom případě jsme odstraňovali spadlý strom ze silnice na Jesenicku,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

K větru se přidá i sníh a náledí

Vítr o síle vichřice zasáhl i partie ostatních hor v severních oblastech republiky, zde však dosahoval rychlosti 100 až 110 kilometrů za hodinu. Větrno bude i po zbytek dne a v noci na pátek.

Podle Dagmar Honsové by v pátek mělo do republiky přijít vydatné sněžení, a to nejen na horách, ale i v oblastech nad 600 metrů. Dagmar Honsová proto upozornila, že v kombinaci s větrem by i v oblastech Českomoravské vrchoviny mohlo docházet k tvorbě sněhových jazyků a závějí. Honsová upozornila na možnou tvorbu ledovky.

Jeseníky zažily orkán. Zdroj: TV Prima

Český hydrometeorologický ústav vydal ve čtvrtek upozornění na možnou tvorbu náledí. Varovná informace platí až do sobotního poledne a týká se i tvorby sněhových jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám