Hlavní obsah

V Česku hrozí občanské nepokoje, varuje člen vládní rady Koky

PRAHA
Aktualizováno

Člen vládní rady pro záležitosti romské komunity Cyril Koky ve středu varoval, že v Česku hrozí největší možné občanské nepokoje. Podnítit by je mohly pondělní události v Litvínově, kde policie zabránila pravicovým radikálům pochodovat čtvrtí obydlenou z velké části Romy. Dělnická strana zároveň oznámila, že chystá v Litvínově další protestní akci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zapálené auto městských strážníků v Litvínově

Článek

Pro server Romea.cz Koky uvedl, že politici včetně premiéra Mirka Topolánka (ODS) situaci podceňují, neboť jednání extremistů neodsoudili.

"Jsem absolutně znechucen posledními událostmi v Litvínově a zejména nereakcí politické elity včetně samotného předsedy vlády ČR," uvedl Koky ve svém prohlášení.

Koky dále napsal, že "premiér by se měl přestat zabývat vnitrostranickými spory a tuto situaci vůbec nepodceňovat. Měl by vzít na vědomí, že ČR má našlápnuto na největší občanské nepokoje, které nás kdy mohly potkat".

Ministryni pro lidská práva a menšiny Džamilu Stehlíkovou (SZ) Koky vyzval, aby zvážila své další setrvání ve funkci. Podle Kokyho Stehlíková "svůj potenciál již vyčerpala".

Stehlíková je nyní v Kanadě, kam v poslední době míří stále častěji právě čeští Romové a žádají zde o azyl. Stehlíková odjela přesvědčit kanadské úřady, že Romům v Česku nehrozí žádné nebezpečí; chtěla se také pokusit některé romské rodiny přesvědčit k návratu.

Dělnická strana oznámila další protestní akci v Litvínově

Členové a příznivci krajně pravicové Dělnické strany připravují další protestní akci v Litvínově. Ve středu o tom informoval místopředseda DS Petr Kotáb s tím, že akce se uskuteční v nejbližší době. Naváže tak na pondělní shromáždění svolané DS na litvínovské náměstí Míru a následný pochod extremistů do místního sídliště Janov obývaného převážně Romy.

"Vzhledem k tomu, že litvínovská radnice jednoznačně na vyřešení situace v janovském sídlišti nestačí a policie o její řešení nemá zájem, uskuteční se v nejbližší době v ulicích Litvínova další protestní akce... My náš boj za slušný život janovských starousedlíků nevzdáme," uvedl Kotáb.

Litvínovské pondělní události byly zřejmě nejtvrdším střetem policie s radikály za několik posledních let. Do sídliště Janov obývaného převážně Romy se pokusilo proniknout asi 500 extremistů. Vstupu jim bránila asi tisícovka těžce vyzbrojených policistů s vrtulníkem, vodními děly a transportéry.

Lékaři po střetu ošetřili 16 zraněných, deset policistů a šest civilistů. Jednomu z extremistů utrhla prsty na ruce výbušnina, utrpěl i vážné popáleniny. Policisté stíhají pro výtržnosti 12 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám