Hlavní obsah

Kuřáků marihuany v Česku nepřibývá, problém jsou spíš tvrdé drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti, kterou ve středu projednávala vláda, se podařilo zastavit nárůst popularity marihuany a extáze mezi mladými lidmi. Mírně naopak narostl počet problémových uživatelů, kteří dlouhodobě nitrožilně užívají tvrdé drogy jako pervitin či heroin.

Článek

Marihuanu v loňském roce okusilo 45 procent šestnáctiletých, tedy téměř stejně jako v roce 2003. Mladí Češi i nadále patří mezi největší konzumenty konopí v Evropě.

Čtyřprocentní pokles oproti roku 2003 zpráva naopak konstatuje u uživatelů extáze, kterých loni mezi šestnáctiletými bylo o 4,5 procenta.

Počet problémových uživatelů pervitinu vzrostl oproti roku 2006 o 1200 lidí. Dlouhodobě tak loni pervitin v České republice užívalo bezmála jedenadvacet tisíc lidí. V roce 2002 byla situace s užíváním této drogy horší. Celkově je v ČR přes 30 tisíc problémových uživatelů drog.

Za nebezpečné zpráva označuje zejména to, že se pervitin stále častěji objevuje i v prostředí taneční zábavy, kde spolu s kokainem vytlačuje dříve velmi rozšířenou extázi.

Naopak pozitivním trendem je podle zprávy zvýšení podílu problémových uživatelů drog, kteří navázali kontakt s nízkoprahovými programy. Nyní je v pravidelném kontaktu se zařízeními, která mění injekční stříkačky a zprostředkovávají případnou léčbu závislostí, celých 70 procent problémově závislých lidí.

Anketa

Jste pro legalizaci marihuany?
Ano
53,1 %
Ne
46,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12996 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám