Hlavní obsah

Rath: Julínkovy zákony mají prolomit lékařské tajemství

Právo, trj
PRAHA

Sociálně demokratický stínový ministr zdravotnictví David Rath ostře kritizoval reformní zákony, o nichž na návrh ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) jedná vláda. Julínek podle Ratha chystá vedle tzv. chudinských standardů také prolomení lékařského tajemství.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD)

Článek

„Policie sama o sobě bude moci získávat údaje, které dnes může získávat pouze se souhlasem soudu. Tady se vysloveně omezují lidská práva a svobody,“ řekl Rath a podivil se, že proti tomu neprotestují ochránci lidských práv. Některé údaje o pacientech, které lékař nesmí vyzrazovat, bývají podle Ratha velmi choulostivé.

Julínkovy reformy mění také dlouho zavedené definice a pojmosloví, což podle Ratha přinese jen chaos. Smysl reforem přitom Rath vidí v přesunu rozhodovacích pravomocí na zdravotní pojišťovny. „Považuji to za velmi nebezpečné. Zdravotní pojišťovnu zajímá, kolik vydělá, a je jí úplně jedno, jestli vy nebo já přežijeme, nebo umřeme, nebo dostaneme moderní léčbu,“ poznamenal Rath.

Rath varuje před zavedením "chudinských standardů"

Za nejproblematičtější část reforem Rath označil zavádění tzv. chudinských standardů, tedy hrazení z veřejného pojištění jen nejlevnější terapie. „Nejhorší pro pacienty je zavádění chudinských standardů. To znamená, že Julínek a ODS by si přáli, aby lidé dostávali jen tu nejlacinější zdravotní péči, která mnohdy nemusí být ta nejlepší,“ uvedl Rath.

Standardy podle něho nemohou určovat politici či úředníci. „Pro daný konkrétní čas to musejí určit odborníci, zástupci plátců, tedy pojišťoven a zástupci laické, tedy pacientské veřejnosti,“ přiblížil Rath.

Taková komise by podle něho „kategorizovala“ lékařskou péči, stanovila by péči plně hrazenou z povinného pojištění, částečně hrazenou a nehrazenou. „Teprve potom je možné komerční připojištění,“ poznamenal Rath.

Podobné systémy podle něho fungují v Izraeli či ve Francii. Zákon by měl stanovit jen mechanismus a dát komisi kompetenci. Ideální je podle Ratha s něčím takovým přijít na začátku volebního období a ČSSD, pokud vyhraje, by chtěla uzákonit takový princip s pomocí zelených a lidovců.

„Poznáte je po ovoci“

Rath oznámil, že se s nimi a případně s poslanci ODS chystá jednat o zrušení, nebo razantním omezení poplatků. Sněmovna o tom má jednat do čtrnácti dnů. Lidovce vyzval, ať pomohou ve Sněmovně poplatky zrušit, když po tom volají. „Slova jsou hezká věc, ale skutky jsou skutky. Pan vicepremiér Čunek by měl znát ono biblické: Po ovoci (činů jejich) poznáte je,“ řekl Rath.

Podle Ratha je dobře, že lidovci protestují proti Julínkovým záměrům, jejich pohled na interrupce ale Rath označil za zpátečnický. Odmítl také nápad, aby se poplatky staly příjmem pojišťoven místo lékařů. Rath to považuje za nesmysl, protože lékař nemá být výběrčím peněz pro pojišťovny, není ani jejich zaměstnancem.

Julínkovy zákony o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a novela zákona o zdravotním pojištění Rath označil za neopravitelné. „Nejlépe by bylo, kdyby je nový ministra zdravotnictví vzal, skartoval a začal prostě znova,“ připomněl Rath spekulace o možné Julínkově demisi.

Sanitka nesmí být placený taxík

Z reformních zákonů ČSSD nejméně vadí zákon o záchranné službě, problematické je jen prodloužení dojezdové doby sanitek. „Pokud Julínek přistoupí na náš návrh změny z 20 na 15 minut, pak je možné o tom vést debatu,“ připustil Rath s tím, že nevyjasněné jsou úhrady dopravní služby, změnit sanitky na placené taxíky je pro ČSSD nepřijatelné.

Rath také odmítl záměr, aby do 36 měsíců všech asi 25 tisíc zdravotnických zařízení přišlo o registrace, krajské úřady k takovému objemu agendy budou muset podle Ratha přistupovat pouze formálně. „Je to obrovská byrokratická šikana,“ poznamenal Rath

Sám vymění vedení krajských nemocnic

Rath, který se pravděpodobně stane středočeským hejtmanem, také oznámil kontroly ve zdejší nemocnicích. Chce vyměnit stávající managamenty pěti krajských nemocnic, které odpovídají za privatizační tendence. „Čili ti budou vyměněni. Novým ředitelům našich krajských nemocnic dáme chvilku, aby se rozkoukali,“ přiblížil Rath.

Sám se na inspekce chystá zřejmě ještě do konce roku.

„Jako hejtman chci jít úředníkům příkladem,“ uvedl. Odebírání registrací jako sankce by mělo být jen výjimečné. „Pokud třeba zjistíme, že je nemocnice, v níž je na sto pacientů v noci jedna sestra a ti lidé jsou tam třeba ponecháni mnoho hodin nepřevléknuti ve vlastních výkalech, s proleženinami, takové zařízení je ve finálě lepší zavřít, pokud majitel není schopen zjednat nápravu, než tam lidi nechat takto mučit,“ popsal Rath.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám