Hlavní obsah

Čunek: Na skutečné problémy s Romy ukázali extrémisté nesprávně

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krvavá bitka neonacistů s policisty v Litvínově vzbudila vášnivé polemiky o příčinách násilí extremistů, policejní taktice či o selhání státu a samosprávy. K polemice se přidal i šéf lidovců Jiří Čunek. Podle něj pravicoví extremisté upozorňují na reálný problém, ale nepřijatelnou formou.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců Jiří Čunek.

Článek

„Dokud vláda nezajistí řešení sociálního vyloučení, tak se budou problémy pouze stupňovat. Ti pravicoví extremisté reagují na skutečné problémy, ale naprosto nesprávně,“ řekl Právu Čunek. Dodal, že je nejvyšší čas se problémem hlouběji zaobírat.

Ministerstvo pro místní rozvoj, kterému Čunek šéfuje, připravuje koncepci, která by měla otázku romských ghett řešit. „Do půl roku počítáme, že ji předložím k jednání vlády,“ uvedl Čunek.

Šéf lidovců neslavně proslul vystěhováním vsetínských Romů za město a několika výroky, které zaváněly rasismem. Například o „vředu na tváři města Vsetína“, o „binci“ či „ohních na náměstích“, které rozdělávají „opálení“ občané.

Romové se na příchod extrémistů vyzbrojili noži a dalšími zbraněmi.foto: Právo/Karel Otcovský

Plán ministerstva pro místní rozvoj na pomoc sociálně vyloučeným počítá hlavně s dotacemi pro postižená města, které by měly být využity na výstavbu nových a opravu rozbitých domů pro Romy.

Kategorie vzbudily nevoli mezi Romy

Návrh již ale vzbudil nevoli mezi Romy, hlavně kvůli kategorizaci nepřizpůsobivých občanů do tří skupin. Od těch, kteří mají zájem a nebude jim těžké pomoci, až po ty, kteří si navykli na zneužívání dávek.

Jozef Baláž, Čunkův poradce pro romské otázky, blíže vysvětlil, že pro nejméně přizpůsobivé lidi chtějí postavit důstojné, ale nepohodlné bydlení, které by je nutilo postavit se na vlastní nohy. „Například vytvořit byty s 24hodinovým dozorem, který by zabránil, když se podnapilý otec vrátí ráno domů, aby nešikanoval rodinu. Koupelnu by měli společnou na patře,“ uvedl Baláž. Dále uvažují o zavedení stravenek na jídlo.

V Litvínově se sešlo několik stovek pravicových extrémistů.foto: Právo/Karel Otcovský

Vůči Čunkovým plánům se už dřív bouřili zelení, kteří argumentovali, že tato agenda patří do působnosti ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové.

Stehlíková: Ať jsou Romové naším tématem předsednictví EU

Právě na sociální prevenci sází Stehlíková (SZ), která žádá spolu s ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) zákaz pořádající Dělnické strany (DS). Podle jejích úterních slov Právu ze zahraničí je třeba napřít síly v problematických místech a snažit se o „sociální začleňování a budování komunitního života, o což v Litvínově usilujeme“.

Stehlíková v Janově před měsícem ocenila kroky litvínovské radnice i policie, že zabránily první chystané akci, a ujistila „obyvatele Janova o odhodlání bezpečnostních složek státu zajistit jejich stoprocentní bezpečnost“.

Střet radikálů s policisty v Litvínově

Podle ní kromě univerzálních problémů, jako je vysoká míra nezaměstnanosti, otázka bydlení či drobná kriminalita, je například rozšířena i lichva. „Specifická je také nesnášenlivost mezi starousedlými a nově příchozími romskými rodinami či vystěhovávání skupiny obyvatel důležitých pro udržení sociálního smíru do jiných částí města,“ řekla Stehlíková k situaci na severu Čech.

Podle Stehlíkové by tématem českého předsednictví EU v příštím půlroce měly být i problémy Romů. Ti jsou největší evropskou menšinou, v Unii jich žije asi 12 miliónů. V Česku existují více než tři stovky ghett. Žije v nich kolem 80 tisíc lidí, převážně Romů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám