Hlavní obsah

Jihočeská ODS dala delegátům na volbu předsedy volnou ruku

Právo, Vladimír Vácha
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeští občanští demokraté dali v úterý večer během regionálního sněmu svým delegátům na prosincový kongres ODS k volbě předsedy a místopředsedů strany volnou ruku. O přízeň na post místopředsedy se ucházeli u Jihočechů Petr Bendl, Petr Gandalovič, Jan Zahradil, Michal Doktor, Petr Nečas, Miroslava Němcová, ale ani jediný většinovou podporu nezískal.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Mirek Topolánek v debatě s náměstkem ministra kultury Františkem Mikešem.

Článek

Nedočkal se jí ani současný předseda Mirek Topolánek, který do Českých Budějovic přijel. Neuspěl ale ani jeho rival Pavel Bém. Přesto, že se Topolánek otevřené podpory na jihu Čech nedočkal, zdál se být po rokování spokojen, neboť v kuloárech bylo jasně zřetelné, že část jihočeské ODS se jeho setrvání ve funkci nebrání.

„Regionální volební sněm byl do dneška zatím jen jeden v Pardubicích a na něm jsem získal  výraznou podporu. Té se mi dostává i u členské základny a na téměř všech oblastních sněmech jsem zatím získal výraznou či těsnou podporu. Nicméně to ještě nic neznamená, neboť kongres má svá specifika a delegáti nemusí být ti, kteří pro mě hlasovali na jednotlivých sněmech,“ řekl Právu Topolánek na otázku, jak zatím hodnotí své šance na znovu zvolení předsedou.

Dodal, že do kongresu bude ještě komunikovat nejen s členskou základnou ale i s veřejností. „Bylo by další chybou, abychom na kongresu udělali nějaká tvrdá programová opatření a politiku ODS posunuli nejen personálně, ale i věcně někam, kde není veřejná poptávka potencionálních voličů ODS. Dělat závěry na kongresu bez komunikace s veřejností mi připadá chybné,“ zdůraznil předseda ODS.

Koalici s ČSSD Topolánek nekomentoval

Obdobně hovořil při svém vystoupení na českobudějovickém regionálním sněmu. Vyhnul se ale jakémukoliv komentáři modrooranžové koalice, kterou ODS už ve středu v Jihočeském kraji uzavře s vítěznou ČSSD. Přitom někteří delegáti regionálního sněmu ji přijali s určitými rozpaky. Tomu odpovídají i výsledky voleb nového předsedy regionálního sdružení.

Stal se jím šéf jednoho s nejsilnějších českobudějovických místních sdružení a kandidát ODS na funkci prvního vice hejtmana Martin Kuba. Ze 148  účastníků sněmu mu dalo hlas 97  a to znamená, že část členské základny zatím nepřesvědčil. Volili se i tři kandidáti do výkonné rady, které musí ještě potvrdit kongres. 

V nich ukázala svoji sílu českobudějovická oblast a prosadila tři své kandidáty - Martina Kubu, místostarostu Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého, a ředitele českobudějovické teplárny Zdeňka Blažka.

Reklama

Výběr článků

Načítám