Hlavní obsah

Julínkovi vadí nedůstojné podmínky koalice na jižní Moravě

Novinky, jas

Ministr zdravotnictví a místopředseda Regionální rady ODS Tomáš Julínek nesouhlasí s dohodou, kterou chtějí v Jihomoravském kraji uzavřít ČSSD a ODS. Julínek dohodu považuje za nedůstojnou pro ODS. Podle jeho vyjádření nebyla dohoda projednána v regionální radě.

Foto: Michal Kruphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Ministrovi prý nevadí samotný vznik koalice občanských a sociálních demokratů, ale to, že "ODS se výměnou za křesla v Radě kraje bude spolupodílet na porušování zákona, jakým bezpochyby je svévolné odpouštění poplatků v krajských zdravotnických zařízeních. Nemůžeme přeci hodit přes palubu naši hrdost a principy naší politiky jenom kvůli podílu na moci, a to ještě podílu pochybnému a nedůstojnému," napsal v prohlášení Julínek.

Julínkovi taktéž vadí, že ČSSD údajně občanským demokratům určuje, kdo z ODS usedne na postu vicehejtmana. "Koaliční dohoda se má týkat postů, ne jmen. Koaliční partner nemá rozhodovat o tom, koho si do kterého křesla ODS nominuje," míní ministr.

Julínek z pozice místopředsedy regionální rady kritizoval i skutečnost, že dohoda se sociálními demokraty nebyla v rámci Regionální rady projednána.

"Pokud se máme sejít až dnes (v úterý, pozn. red.) večer, abychom se seznámili s hotovými závěry vyjednávání, nemohu já, jako místopředseda rady, ani moji kolegové dohodu korigovat a hájit důležité zásady politiky ODS," postěžoval si ministr s tím, že jednání regionální rady bylo již dvakrát odloženo.

Podle Julínka by se finance, které hodlá kraj použít na placení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, daly využít mnohem efektivněji, například na pomoc sociálně potřebným spoluobčanům.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihomoravská ČSSD bude jednat o koalici s ODS

Jihomoravská ČSSD se v úterý pozdě večer po téměř čtyřhodinovém jednání zastupitelského klubu rozhodla vyzvat jako první k jednání o krajské koalici občanské...

Výběr článků

Načítám