Hlavní obsah

Čeští vojáci najeli v Afghánistánu na nálož, tři zranění

Právo, Novinky, dan, jas
LÓGAR
Aktualizováno

Trojice českých vojáků byla zraněna v afghánské provincii Lógar poté, co jejich vůz najel v úterý ráno místního času na výbušné zařízení. Všichni byli s pohmožděninami převezeni na základnu SHANK.

Článek

Tři vojáci, nadporučík J. L. (1978), podpraporčík D. O. (1984) a rotmistr M. D. (1984), utrpěli při incidentu pohmožděniny.

„Patrola plnila operační úkol v distriktu Koshi. Při přesunu kolony najelo jedno z vozidel humvee na improvizované výbušné zařízení. Při explozi byla poškozena přední část vozidla,“ sdělila Jana Růžičková z generálního štábu.

Foto:Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Nástražné systémy a miny patří k nejčastějším a nejúčinnějším způsobům boje povstalců proti cizím vojáků. Na protitankovou minu najeli čeští vojáci letos na jaře. V rozbitém voze našel smrt řidič a zbytek posádky byl těžce či středně těžce zraněn.

Dalších sedm vojáků bylo zraněno v září poté, co na jejich kolonu zahájili palbu afghánští ozbrojenci. Základna českých vojáků se v posledních měsících stala terčem minometné palby.

Česká republika působí v Afghánistánu v rámci sil NATO, má tam 400 vojáků, přičemž v Lógaru je polovina kontingentu. Vláda by chtěla navýšit jejich počet o dalších 200 vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám