Hlavní obsah

Kupujete papouška? Pozor na zákony

Novinky, Andrea Pencová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ještě před několika lety bylo téměř nemožné získat velkého papouška (amazoňana, aru, kakadua nebo žaka) legální cestou. Dnes je možností nesrovnatelně více, stačí zajít do specializovaného obchodu či navštívit papouščí farmu. Avšak pozor, ne každý obchodník je seriózní.

Článek

Tištěná i internetová inzerce doslova přetéká nabídkou ručně dokrmených, ochočených mláďat. Většina u nás chovaných velkých papoušků podléhá registraci CITES. Podle zákona musí být opeřenci v okamžiku prodeje označeni nesnímatelným kroužkem či mikročipem a opatřeni průvodními registračními dokumenty.

V celosvětovém měřítku se obchoduje asi se sto druhy volně odchycených papoušků, ročně se odchytí asi deset milionů jedinců. Mezi nejvíce vyvážené africké ptáky patří žako kongo a papoušek senegalský, i přes to, že se úspěšně rozmnožují v zajetí. K odchytu velkou měrou přispívají domorodí obyvatelé z důvodu snadného výdělku a přesvědčení, že papoušci ničí úrodu.

Metody odchytu bývají kruté, používají se pasti, sítě a lepicí směsi, časté je vybírání neopeřených mláďat z hnízd a ničení přirozených biotopů. Polovina ptáků hyne již při transportu, další umírají díky stresu, žízni, nedostatku prostoru a poranění.

Za zvíře bez dokladů hrozí trest

Co by měl zájemce o koupi papouška zvážit? Jednak hledisko etické, zda chce skutečně přispívat k utrpení a podporovat nečisté obchodní praktiky, dále pak fakt, že papoušek odchycený z přírody se nikdy nestane oním mluvícím domácím miláčkem, ale spíše ustrašenou klovající příšerou, která v lepším případě skončí v cizí voliéře, v horším majitele poraní, anebo podlehne infekční nemoci.

A především to, že se zakoupením ptáka bez příslušných dokladů vystavuje pozdějšímu trestnímu řízení spolu s možností odebrání zvířete příslušným úřadem.

Inspekce ministerstva životního prostředí provádí kontroly také v obchodech se živými zvířaty. Druhy podléhající registraci (př. žako kongo, ara ararauna, amazoňan kubánský) zde musí být viditelně označeny cedulkou CITES. Z velkých papoušků se tato registrace nevztahuje na amazoňana modročelého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám