Hlavní obsah

Novým primátorem Karlových Varů se stal Werner Hauptmann

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Novým primátorem Karlových Varů se stal občanský demokrat Werner Hauptmann. Při hlasování zastupitelstva ho podpořilo 27 z 38 zastupitelů. Hauptmann vystřídal Veroniku Vlkovou (ODS), jež na post primátorky v pátek rezignovala.

Foto: ČTK

Nový primátor Karlových Varů Werner Hauptmann

Článek

Pro Hauptmanna byla většina z členů vládnoucí městské koalice ODS, ČSSD a SZ a podpořila ho rovněž část opozice z KSČM.

Hauptmann ve funkci nahradil stranickou kolegyni Veroniku Vlkovou, která minulý týden z osobních důvodů na post primátorky rezignovala. Vlková odchod odůvodnila zdravotními problémy své matky a také snahou více se věnovat svým dvěma malým dětem. Primátorce před časem vyhrožoval anonym, jako důvod rezignace však tuto skutečnost nezmínila.

Opoziční zastupitel Jiří Kotek (SNK ED) se ještě před volbou podivil nad tím, že exprimátorka Vlková na úterní zastupitelstvo nepřišla. Současně navrhl tajnou volbu primátora. Jeho návrh prošel. Jako kandidáta na primátora pak navrhl náměstka primátorky Petra Keřku (ODS). Keřka návrh nepřijal. Uvedl, že pro tuto funkci nemá prozatím některé předpoklady a není člověk, který by se dral dopředu.

"Měli bychom rozprášit argumenty nazývané opozicí mlhou, objasnit kontroverzní témata. Přehodnotit finanční stav města a toky peněz nezávislou agenturou," uvedl Hauptmann ve svém projevu před volbou.

Podle opozice jde o boj uvnitř ODS

Petr Kulhánek zastupující opoziční Karlovarskou občanskou alternativu, uvedl, že rezignace primátorky Vlkové a volba nového primátora je vnitrostranickým bojem ODS. Zvítězilo křídlo ODS, které nehodláme podporovat, řekl Kulhánek.

Proti Hauptmannově kandidatuře na post karlovarského primátora se totiž minulý týden stavěla část tamní ODS. "Hauptmanna určitě nepodpořím, protože do ODS přeskočil teprve někdy před rokem a nikdy nebyl na žádné schůzi ani klubu,“ odmítla minulý týden Hauptmanna někdejší náměstkyně primátora Monika Makkiehová (ODS). Hauptmann doposud působil jako vyslanec kraje v Bruselu.

Koalici v karlovarském 38 členném zastupitelstvu tvoří ODS (16), ČSSD (9) a Strana zelených (2), disponuje tak celkem 27 mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám