Hlavní obsah

ČT: Vláda pozastavila vydávání víz Vietnamcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda rozhodla, že na ambasádě v Hanoji přestane vydávat Vietnamcům víza pro cestu do Česka. Víza se nebudou vydávat prozatím do konce roku. Vláda tak zareagovala na růst organizovaného zločinu uvnitř vietnamské komunity a na údajné mafiánské praktiky při vyřizování vstupních povolení. Informovala o tom Česká televize (ČT). Proti pozastavení víz protestuje Česko-vietnamská společnost i opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer uvedl, že je třeba připravovat konkrétní opatření, abychom byli schopni Českou republiku ochránit od páchání trestné činnosti.

Článek

Analýza, kterou dostala vláda, upozorňuje například na padělání značkového zboží, daňové úniky a pěstování marihuany ve velkém uvnitř vietnamské komunity. Vláda proto na návrh ministra vnitra Ivana Langra (ODS) v utajeném režimu rozhodla o prozatímním pozastavení vydání víz Vietnamcům. Na vzniku analýzy se podle ČT podílela ministerstva vnitra a zahraničí, podklady připravili specialisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu cizinecké policie a tajných služeb.

"Pokud takový materiál existuje, pak je v režimu utajení a do té doby se o něm nedá mluvit. Nicméně my opakovaně upozorňujeme, že kolem zprostředkování víz se stahuje organizovaný zločin," řekla ČT mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Langer pro ČT uvedl, že je třeba připravovat konkrétní opatření, "abychom byli schopni Českou republiku ochránit od páchání trestné činnosti".

Opozice tento krok kritizuje, tvrdí, že s ní vláda ve sněmovně tento krok nekonzultovala. Česko-Vietnamská společnost podle ČT uvádí, že organizovaný zločin se týká jen velmi úzké části komunity. "Je to mezinárodní ostuda a je to bohužel důkaz toho, že všichni naši čelní představitelé státu, kteří v minulé době i nedávno navštívili Vietnam a ubezpečovali o zájmu o spolupráci, o přátelství, tak vědomě lhali," řekl ČT předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter

Usnesení vlády dává ministrům vnitra a zahraničních věcí právo v budoucnu kdykoliv vydávání víz znovu zastavit, pokud by problémy přetrvávaly, uvedla ČT. V plánu jsou i další opatření, na ambasádu do Hanoje by měl podle informací ČT brzy odcestovat styčný důstojník cizinecké policie.

Na zastupitelství údajně bujela korupce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám