Hlavní obsah

Britka v Praze pracovala pro StB, dodnes tu bydlí na sídlišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle dokumentů bývalé československé StB britská levicová aktivistka Cynthia Robertsová, která se v roce 1986 přestěhovala do Prahy, pracovala jako agentka právě pro StB. Pro ni připravovala informace o britských politicích včetně premiérky Margaret Thatcherové. Napsal to britský bulvární nedělník Mail On Sunday, podle něhož dvaasedmdesátiletá Robertsová dosud žije na sídlišti v Praze.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Britka se v 80. letech přestěhovala do komunistického Československa.

Článek

Robertsová v telefonátu popřela, že by kdy pracovala pro zpravodajské služby. Nedělník připomíná, že Robertsová kandidovala za Labouristickou stranu ve volbách v roce 1979. Byla také členkou skupiny Labour Action for Peace (Labouristická akce pro mír, LAP), která se stavěla proti jaderným zbraním.

V roce 1985 se s manželem a dvěma dětmi přestěhovala do Prahy, kde se stala agentkou StB pod krycím jménem Hammer (Kladivo), napsal Mail on Sunday. Reportéři listu v Praze Robertsovou kontaktovali. Odmítla nicméně záležitost komentovat a řekla jen, že nebyla špionkou.

"S nikým nemluvím. Omlouvám se, ale s tiskem nemluvím. Jediné, co vám můžu říct, je, že cokoli jste četl nebo slyšel, není pravda. Nikdy jsem nebyla agentem. A nikdy jsem nepracovala pro zpravodajské služby. Můj právník mi řekl, abych už nic neříkala," řekla v neděli Robertsová v telefonickém rozhovoru.

Zachovalo se údajně sto stránek spisů

List tvrdí, že se zachovalo asi sto ze 700 stránek spisů československé tajné služby o Robertsové. Psala prý tajné zprávy o Thatcherové či o bývalém ministrovi Davidu Mellorovi a předala údajně i informace o britské zbrojní továrně. Existují záznamy o 19 setkáních Robertsové s agenty StB, píše Mail On Sunday, podle něhož podle materiálů StB chtěla Robertsová přispět k pádu kapitalismu.

Jeden ze záznamů StB z roku 1986 naznačuje, že se mohla podílet na špionáži již před svým odchodem do Československa a měla zřejmě pravidelné kontakty s jedním východoněmeckým diplomatem, uvedl britský nedělník.

Mail On Sunday je nedělním vydáním listu Daily Mail, pravicově zaměřeného bulvárního deníku a tradičního odpůrce Labouristické strany. Ve svém článku se pozastavuje nad tím, že přesídlení Robertsové do Prahy nevyvolalo pozornost britských zpravodajských služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám