Hlavní obsah

The Times: Václav Klaus, provokatér z Prahy

– LONDÝN

Český prezident Václav Klaus byl kritizován za své výroky proti Evropské unii v Dublinu, ale jemu nikdy nevadilo dělat si nepřátele. V rozsáhlém profilu nazvaném Václav Klaus, provokatér z Prahy, to v neděli na své webové stránce otiskl britský list The Times, který také zdůrazňuje pochybnosti s českým předsednictvím Evropské unii.

Článek

Konzervativní deník se vrací ke Klausovu střetu s irským ministrem zahraničí Michealem Martinem, kterého český prezident obvinil z pokrytectví. The Times píší, že Klausovy výroky po večeři s irským oponentem lisabonské smlouvy Declanem Ganleym byly proti jeho dřívějším komentářům o EU neškodné.

Klaus přirovnal Unii k Sovětskému svazu

Připomíná, že Klaus označil v říjnu předsednictví Evropské unii za "nevýznamné". Přirovnal také dnešní Evropu ke kontinentu, který okleštil Československo v roce 1938 v rámci mnichovské dohody. Pak varoval, že unie je stejně nebezpečná jako bývalý Sovětský svaz, dodává list.

Podle deníku si Martin o Klausovi zjistil málo informací, když si myslel, že ho svou kritikou dostane do rohu. Stejně tak špatně odhadl postoj české vlády, když premiér Mirek Topolánek řekl, že plně respektuje prezidentovy názory a že jeho názory jsou jen "mírně odlišné".

Podle britského listu je Václav Klaus stejně kontroverzním prezidentem, jako byl premiérem. Připomíná i několik odhalení jeho mimomanželských afér, které nikdy nepopřel.

V profilu líčí Klausovu politickou kariéru, rivalitu se svým předchůdcem Václavem Havlem i jeho politické názory. Stal se kritikem ekologů a dal najevo překvapení, když bývalý americký viceprezident Al Gore dostal Nobelovu cenu. Má blízko k ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi, od něhož dostal v roce 1997 Puškinovu medaili za šíření ruské kultury, a od té doby zůstal loajální, napsal britský list.

Nesouhlas s českým předsednictvím EU

"Nicolas Sarkozy předává vedení Evropy v kritickém okamžiku. Česká republika, která nepřijala euro, bude řídit Evropu v mimořádně neklidných finančních vodách," uvedl deník. "Objevily se názory, že české předsednictví by mohlo vyvolat bitvu ekonomických ideologií mezi zastánci volného trhu, jakým je Česká republika, a konzervativnějšími modely starších členů, včetně Německa a Francie."

"Diplomatická roztržka z minulého týdne by mohla být bouří ve sklenici vody ve srovnání s budoucností. Kdo ví, jakou politickou spoušť může Klaus vyvolat v Evropské unii v první polovině příštího roku? Rozhodně nebude možné, aby irská vláda opakovala referendum o lisabonské smlouvě s tímto Čechem u evropského kormidla," uzavřely The Times.

Reklama

Související články

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou...

Výběr článků

Načítám