Hlavní obsah

Pospíšil je ochoten vrátit hranici trestní odpovědnosti na 15 let

– PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce vyjednávat se senátory o tom, aby podpořili nový trestní zákoník. Části Senátu se nelíbí, že zákoník snižuje věkovou hranici trestní odpovědnosti i pro legální sexuální styk z nynějších 15 na 14 let. Pospíšil nabízí, že pokud Senát zákoník schválí, připraví po Novém roce novelu, která věkovou hranici vrátí zpět, řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Článek

Pro část senátorů, například lidovce, představuje snížení hranice trestní odpovědnosti a legálního sexuálního života na 14 let problém. Mezi kritiky této změny se zařadil i například europoslanec za ODS Jaroslav Zvěřina.

"Já jsem v tomto směru připraven, pokud bude schválen trestní zákoník v té podobě, jak byl připraven, navrhnout novelu již schváleného trestního zákoníku, zvýšit věkovou hranici na 15 let a tím otevřít diskusi k tomuto bodu," řekl Pospíšil ČT.

Pospíšil se však obává, že pokud Senát vrátí novelu sněmovně, která ji schválila 11. listopadu, bude její další osud vážně ohrožen. Zdůraznil, že na případnou novelu, která by věkovou hranici navyšovala, je dostatek času. Nový trestní zákoník má vstoupit v účinnost až od roku 2010.

Vicepremiér, senátor a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v ČT řekl, že on vrácení zákoníku sněmovně navrhne. Domnívá se, že by se celý proces vrácení sněmovně a opětovného schválení mohl odehrát poměrně rychle. Pospíšil se ale obává, že se to stihnout nedá.

Předseda Soudcovské unie Libor Váva i místopředseda České advokátní komory Martin Vychopeň se v ČT shodli, že případná Pospíšilova novela by neměla představovat problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám