Hlavní obsah

Dohoda ČSSD–ODS už je hodně daleko

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Už jen dva týdny chybějí k dokončení dohody o klidu zbraní mezi soc. dem. a ODS v době českého předsednictví EU od 1. ledna. Utajovaná jednání o textu jsou podle informací Práva dosti daleko.

Článek

V pražské ODS však kvůli tomu propukly vášně vůči premiéru Mirku Topolánkovi. Tomu jeho vyzývatel Pavel Bém v pátek vyčetl, že chce výměnou nechat zvolit šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka do čela Sněmovny. A to navíc v době, kdy si ČSSD v některých krajích domluvila spolupráci s komunisty.

„Součástí tohoto textu nejsou žádné personální či jiné dohody s ČSSD,“ reagoval Topolánek v tiskovém prohlášení. Současně uvedl, že „dosud žádné oficiální jednání s šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem neproběhlo“. Oba politici se však neformálně sešli nejméně již třikrát. Podle Topolánka na textu dohody pracují experti.

Navzdory Topolánkovu tvrzení má dohoda podle dobře informovaných zdrojů obsahovat nepřímou formulaci o personálních změnách.

„Dohoda zřejmě bude o tom, že vláda umožní soc. dem. spoluúčast na českém předsednictví,“ řekl Právu tento zdroj. Právě to by měl být nepřímý odkaz na změnu v čele dolní parlamentní komory. Jiří Paroubek by jako třetí nejvyšší ústavní činitel v roli předsedy Sněmovny oficiálně vyjednával s Bruselem. Tím by výrazně posílil i roli soc. dem. v zahraniční politice. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí: „Je to něco, co může být, ale také nemusí, není to vůbec jisté. Jsou tam důležitější věci.“

„Funkce předsedy Sněmovny byla nabídka pana Topolánka, ale ta sama o sobě neřeší to, co bychom potřebovali,“ řekl Právu. Podle něj by soc. dem. chtěla získat přístup k informacím o předsednictví. „Vytvoření nepřetržitých informačních kanálů, to je to, co je na začátku debaty. Až na konci případná personální změna,“ uvedl Zaorálek. Zopakoval, že vláda by se měla zavázat k ratifikaci Lisabonské smlouvy ještě do konce roku.

ČSSD je pro párování

Připustil, že soc. dem. je ochotna sehrát pozitivní roli v předsednictví, protože jí záleží na mediálním obrazu Česka. „Nebudeme to vládě ještě víc komplikovat, protože to by byla ostuda pro všechny, ale to neznamená, že to vyřešíme převolbou předsedy,“ prohlásil.

Podle zmíněného zdroje soc. dem. umožní bezproblémový chod Sněmovny. Ministry bude párovat, aby se mohli účastnit všech jednání spojených s předsednictvím bez obav, že kvůli absenci bude koalice přehlasována. Současně by soc. dem. mohla slíbit, že v průběhu předsednictví nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Paroubek také požaduje, aby byla zahájena seriózní debata o termínu zavedení eura v Česku.

Topolánek s Paroubkem slíbili, že dohodu předloží do čtrnácti dnů. Vzhledem k tomu, že poslední letošní schůze Sněmovny začíná 25. listopadu, mělo by k případné převolbě předsedy dojít právě na ní.

Na otázku, zda tedy soc. dem. na začátku listopadové schůze navrhne do programu převolbu předsedy, Zaorálek odpověděl: „To ať řeší koalice. Potřebuje se s námi dohodnout, tak ať to řeší.“

Reklama

Výběr článků

Načítám