Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval komunistického poslance Vondrušku

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzické násilí, jehož se měl liberecký poslanec za KSČM Josef Vondruška údajně dopouštět jako dozorce ve věznici v Minkovicích na přelomu 70. a 80. let, je podstatou obžaloby, kterou na něho podal ve středu státní zástupce Miroslav Mareš u Okresního soudu v Liberci.

Článek

Právu to v pátek potvrdil tiskový mluvčí Okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín s tím, že Vondruška čelí obžalobě ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

„Vzhledem k okolnostem a závažným následkům není skutek podle trestního zákona promlčen,“ uvedl v tiskovém prohlášení Mareš. Ten začal případ vyšetřovat letos na popud Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. V květnu pak uložil policistům, aby doplnili spisový materiál o další důkazy.

„Na základě nově doplněných důkazů bylo možno žalovaný skutek zpřesnit a lépe se tak vyrovnat s problematikou rekonstrukce událostí, které se staly před delší dobou,“ vysvětlil státní zástupce. Obžaloba klade Vondruškovi za vinu skutky, jichž se měl dopustit v letech 1979–1980 jako příslušník Útvaru Sboru nápravné výchovy ČSR v Nápravně-výchovném ústavu Minkovice.

„Podstatou jednání kladeného mu za vinu bylo opakované bezdůvodné fyzické násilí vůči jednomu z tzv. politických vězňů J. W., který v minkovické věznici vykonával trest mj. za trestný čin podvracení republiky. Opakované útoky vyústily u J. W. v trvalé psychické následky,“ vysvětlil Hořín.

Sám Vondruška nechtěl v pátek obžalobu komentovat. „Státní zástupce dělá svou práci. Dokud nebude pravomocné rozhodnutí soudu, tak to nebudu komentovat. Co bylo třeba, už jsem řekl a někteří žumpaři vše překroutili,“ reagoval Vondruška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám