Hlavní obsah

VIDEO: Praha je zamořená agresivní reklamou

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mnohým Pražanům už začíná velmi vadit zahlcení veřejného prostoru reklamou. Jednou z pomyslných posledních kapek je pak nedávná instalace gigantických ploch pro billboardy na hlavních tazích na okrajích Prahy, které provozuje jedna z předních reklamních firem, BigBoard.

Článek

"Je to obecný problém velkých aglomerací, kde se reklamní trh neustále rozšiřuje, v Praze jde ale reklama ve veřejném prostoru kupředu ještě agresivněji než v západních městech,“ soudí specialista na reklamu, psycholog Martin Kyncl.

Podle jeho slov se v reklamním byznysu točí tak velké peníze, že se firmám vyplatí bojovat o každý volný prostor, příkladem podle něj mohou být právě největší společnosti, mezi něž patří například BigBoard. Právě tato společnost je přitom terčem stále se opakující kritiky jak ze strany konkurenčních agentur, tak i mezi městskými opozičními politiky.

Její činnost kritizuje i řada Pražanů a návštěvníků města, památkáři a milovníci historie Prahy. "Chápu, že se snaží ovládnout reklamní trh u nás, ty největší plachty, které jsou mnohdy na historických domech, aniž by se ty domy opravovaly, mi ale skutečně vadí. Město tím úplně ztrácí svou původní romantickou tvář. Za vším je přitom jenom zisk,“ říká Roman Kocík ze sdružení, které se zabývá historií pražských zákoutí.

Reklama také ohrožuje řidiče

Nad ulicemi Legerova a Sokolská jsou dnes desítky reklamních transparentů, které nejen odvádějí pozornost řidičů na těchto velice frekventovaných dopravních tepnách, ale navíc výrazně hyzdí tuto část města.

Kritiky si našel i poslední výstřelek BigBoardu, dosud největší nosiče na billboardy, které byly v nedávné době instalovány například na výjezdu z města u Černého Mostu. Společnost, která se proslavila zavedením obřích reklamních plachet, má své kritiky i na pražském magistrátu. Hovoří se přitom o propojení mezi BigBoardem a některými politiky ODS, potažmo i podnikateli, kteří se pohybují v oblasti magistrátních zakázek.

"Pokusům o podobnou démonizaci se musím opravdu smát. Jsou to nesmysly, na které je jednoduchá odpověď. Expanze BigBoardu v segmentu venkovní reklamy je srovnatelná s rozvojem dalších společností venkovní reklamy. Díky kvalitě lokalit a konstrukcí, které firma BigBoard tradičně prosazuje, je naše expanze více viditelná,“ sdělil Právu Richard Fuxa ze společnosti BigBoard.

Vizuální kvalita lokality Praha je tak ovšem pro její obyvatele i návštěvníky expanzí obřích reklam či transparentů napnutých přes celé ulice výrazně zhoršena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám