Hlavní obsah

Svaz letců ocenil vesmírného veterána Remka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz letců ČR ocenil prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka a u příležitosti 30. výročí jeho letu mu udělil vyznamenání. Kromě Remka byli v pátek na konferenci při příležitosti 90. výročí vzniku československého vojenského letectva a založení Svazu letců ČR, vyznamenáni i váleční veteráni, letci z druhé světové války.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Remek

Článek

"Svaz letců je jediná organizace, která si na mě vzpomněla a v roce kulatého výročí mého letu do vesmíru mě ocenila", řekl Remek. Těší ho, že ocenění získal při příležitosti 90. výročí vzniku československého vojenského letectva. "Vždy jsem se pokládal za součást vojenského letectva, ve kterém jsem nějaké své roky strávil a odsloužil," uvedl.

První československý kosmonaut uskutečnil svůj let do vesmíru v kosmické lodi Sojuz 2. března 1978. Nyní je Remek poslancem Evropského parlamentu. Angažuje se tam mimo jiné v projektu Galileo a Praha je podle něj stále ve hře o sídlo této agentury, což prý urychlilo i vstup České republiky do Evropské kosmické agentury. Plnohodnotný člen Evropské kosmické agentury může podle Remka usilovat o vyslání svého člověka do mezinárodního týmu a posléze na oběžnou dráhu kolem Země. "Doufám, že se toho ještě dožiju", řekl s úsměvem dosud jediný český kosmonaut.

Remek se narodil 26. září 1948 v Českých Budějovicích. V roce 1970 absolvoval letecké učiliště v Košicích, působil jako stíhač ve Zvolenu. V letech 1972 až 1976 studoval sovětskou leteckou akademii v Moninu u Moskvy.

Od roku 1967 do roku 1990 byl členem KSČ, angažoval se ve Svazu československo-sovětského přátelství. S armádou se rozloučil v hodnosti plukovníka v roce 1995, když po neshodách odešel z vedoucí funkce v Muzeu letectví a kosmonautiky v Praze-Kbelích. V roce 2004 byl zvolen na komunistické kandidátce poslancem Evropského parlamentu s mandátem do roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám