Hlavní obsah

Hejtmanem na Vysočině se stal Jiří Běhounek z ČSSD

JIHLAVA
Aktualizováno

Novým hejtmanem Vysočiny se v pátek podle předpokladů stal šestapadesátiletý sociální demokrat Jiří Běhounek, který ve funkci nahradí občanského demokrata Miloše Vystrčila. V následujících čtyřech letech povede kraj menšinová vláda sociálních demokratů.

Článek

Pro Běhounka na pátečním ustavujícím zasedání zastupitelstva Vysočiny hlasovalo 28 z 45 přítomných zastupitelů.

ČSSD na Vysočině získala od voličů mandát pro 21 křesel ve 45členném zastupitelstvu. KSČM má osm židlí, společně by tedy měly dokázat prosadit program sociální demokracie bez problémů.

Po volbách ostatní strany uznaly právo vítězné ČSSD na funkci hejtmana, zastupitelé zvolení za ODS a KDU-ČSL však pro Běhounka nehlasovali. Jednání zastupitelů sledovaly zcela zaplněné ochozy pro veřejnost. Skupina zastánců pravice vyjádřila svůj nesouhlas s podílem komunistů na vedení kraje transparenty odsuzujícími těsnou spolupráci ČSSD a KSČM.

Občanští demokraté získali 11 mandátů, komunisté osm a lidovci pět. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s KDU-ČSL a SNK.

Vedle Běhounka se v pátek stali hejtmany i jeho straničtí kolegové. Olomoucký kraj povede Martin Tesařík, v Plzeňském kraji usedne na hejtmanský post Milada Emmerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má historicky první hejtmany z ČSSD

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal ve středu 55letý Lubomír Franc (ČSSD). Ve funkci nahradí občanského demokrata Pavla Bradíka. Pro France...

Novými hejtmany jsou Novotný a Palas z ČSSD

Dalšími hejtmany z řad sociální demokracie se ve čtvrtek stali v Karlovarském kraji Josef Novotný a na severu Moravy Jaroslav Palas. Novotný na hejtmanském...

Výběr článků

Načítám