Hlavní obsah

VIDEO: Šéf Sněmovny Vlček: O mém odchodu je rozhodnuto

Právo, jov, nig
PRAHA

Podle šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), kterého by ve funkci měl vystřídat jeho stranický šéf Jiří Paroubek, už je prý dohoda o výměně v čele Sněmovny uzavřena. „Dnes máme 13. listopadu, včera večer jsem měl telefonát, že prý je už věc dojednána. Ale obsah té dohody neznám, ptejte se těch, kdo ji uzavírali,“ uvedl.

Článek

Jak dodal, je připraven křeslo předsedy Sněmovny opustit, nelpí na něm, ale nelíbí se mu, že s ním dosud nikdo nejednal. Pouze v úterý mu Paroubek obecně sdělil, že tady taková nabídka je.

Paroubek se ale brání, že tento týden s Vlčkem o této možnosti mluvil. "Probral jsem s ním možnosti, probral jsem i eventualitu, která by mohla vyplynout, pokud bychom se dohodli na principiálních věcech, a to nechám už na něm. Mně primárně o funkci nejde,“ uvedl šéf soc. dem. Připomněl, že Vlček se původně stal předsedou komory jen na měsíc.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dramaticky gestikuluje mezi poslanci.foto: Právo/Milan Malíček

„Chápu, že je to pro něj osobně nepříjemná komplikace, pokud by něco takového nastalo. Ale ujišťuji vás, že i pro mne by to byla nepříjemná komplikace, protože koneckonců to, že nejsem ve funkci předsedy Sněmovny mně připadá jako vcelku politicky vyhovující řešení,“ komentoval Paroubek napětí.

Vlček: hodil jsem se jako mouřenín

Vlček trvá na tom, že mu přístup stranického šéfa vadí. „Za to, že jsem udělal toho mouřenína, který pomohl odblokovat Sněmovnu po volbách, bych si zasloužil slušnější jednání,“ uzavřel Vlček. Čeká, že s ním o tom bude mluvit osobně Paroubek a ne někdo z jeho okolí.

Kdy se sejdou není jisté, neboť Paroubek se chystá na dovolenou a Vlček bude příští týden v Rusku. Pokud by mělo k výměně na postu šéfa Sněmovny dojít, mělo by se tak stát do konce roku. Jak řekl Právu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, pak už by to ztratilo význam.

Na programu Sněmovny, která začne jednat 25. listopadu, ale tento bod zařazen není. Při čtvrtečním jednání organizačního výboru komory ho nikdo ani nenavrhl. „Čekal jsem to, ale nedočkal jsem se,“ řekl poté Vlček. Kdokoli to ale může navrhnout při schůzi. O tom, zda by se vzdal funkce sám, nebo zda by se nechal Sněmovnou odvolat, bude prý přemýšlet, až to bude aktuální. Do konce roku se ale poslanci již sejít nemají, musela by být svolána mimořádná schůze.

V úvahách sněmovní rošády se s Vlčkem uvažuje do čela vlivného rozpočtového výboru, který teď řídí Bohuslav Sobotka. Ten by se měl posunout do čela klubu ČSSD místo budoucího hejtmana Michala Haška. Podle Vlčka je takové řešení možné, neboť předsedou tohoto výboru už byl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám