Hlavní obsah

Zelení napadají své rebelky za nezvolení Jacques do čela výboru

PRAHA

Uvnitř Strany zelených (SZ) to znovu vře. Základní organizace SZ Prahy 2 chce, aby Republiková rada posoudila, zda poslankyně Zubová a Jakubková stále ještě prosazují volební program zelených. Základní organizaci vadí, že obě poslankyně nehlasovaly ve středu pro zvolení Kateřiny Jacques do čela Výboru pro evropské záležitosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová (v popředí) a Věra Jakubková

Článek

Podle základní organizace obě poslankyně "hrubě narušují prosazovaní politického a volebního programu strany". Vyzvala proto Republikovou radu strany, aby "v rámci své kompetence přijala účinné kroky k řešení nastalé situace".

Základní organizaci vadí, že obě poslankyně ve středu nehlasovaly pro zvolení Kateřiny Jacques do čela Výboru pro evropské záležitosti. Tím prý jednaly v rozporu s přijatým usnesením poslaneckého klubu a mimo jiné ohrožují i šance strany ve volbách do Evropského parlamentu. Organizace vyzvala Jacques k opětovné kandidatuře na post předsedkyně výboru.

Politiku nelze řešit prebendami, míní Jakubková

Jakubková ve svém vyjádření uvedla, že se se členy ZO SZ Praha 2 se rozchází v názoru na to, že proevropskou orientaci Strany zelených lze zajistit prostřednictvím "prebend" pro její členy. "Naopak neustálá funkcechtivost některých zelených činí naši politiku pro veřejnost nepřijatelnou," sdělila Jakubková Novinkám.

Podle poslankyně nemůže zeleným "prospět ani to, když na významné posty kandidují ty, kdož (Kateřina Jacques) dlouhodobě a to i veřejně prohlašují, že se necítí být kompetentní pro to, aby takový post zastávali."

Bursík očekává vnitrostranickou debatu

Důvody, kvůli nimž obě poslankyně nehlasovaly pro zvolení Kateřiny Jacques, označil předseda strany Martin Bursík za osobní, "plytké a poněkud přízemní". Zároveň připustil, že výsledek středečního hlasování vyvolá debatu i uvnitř jeho vlastní strany.

Křeslo předsedy evropského výboru obsadili po parlamentních volbách zelení. Původně v něm seděl Ondřej Liška. Opustil ho poté, co se stal ministrem školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám