Hlavní obsah

Lidovec Vícha nečekaně zrušil spolupráci se senátorkou KSČM

Právo, gö, dan
PRAHA

Lidovecký exposlanec Josef Vícha ve čtvrtek nečekaně odřekl spolupráci se senátorkou KSČM Martou Bayerovou. Ta přitom Víchu ve středu v Senátu představila zpravodajce Práva jako svého asistenta. Za náhlým obratem jsou podle všeho zákulisní tlaky lidovců.

Foto: Archiv, Právo

Lidovec Josef Vícha

Článek

Senátorku Bayerovou ve středu doprovázel Vícha v Senátu před předáním osvědčení o jejím zvolení. "Dovolte, abych vám představila mého asistenta pana Víchu, je to člen strany lidové,“ řekla Právu senátorka.

Vícha se jejímu vyjádření nejen nebránil, ale naopak podotkl, že slušní lidé si mají pomáhat.

Oba pak shodně hovořili o dřívější vzájemné spolupráci v rámci sněmovního výboru pro regionální rozvoj, v němž oba kdysi pracovali.

Stranická příslušnost rozhodla

Podle informací Práva na Víchu zatlačili lidovci. Bayerová byla ve čtvrtek stručná, na dotaz Práva sdělila, že Vícha jejím asistentem nebude. "Je to člověk, kterého si moc vážím, a proto to nebudu více komentovat,“ poznamenala.

Vícha podle svých slov ve čtvrtečním tiskovém prohlášení uvedl, že ho senátorka "zcela neformálně oslovila s tím, zda bych jí alespoň zpočátku pomohl orientovat se v agendě pro ni zcela nové instituce Senátu“.

Vícha dále tvrdí, že z důvodu rozdílné stranické příslušnosti nešlo o nabídku oficiální spolupráce. "Senátorky Bayerové si lidsky vážím, nicméně jako s členkou KSČM s ní přímo spolupracovat nemohu a její nabídku jsem s omluvou odmítl,“ napsal Vícha. Ten nyní současně pracuje jako asistent předsedy lidovců Jiřího Čunka.

Lidovec a komunista v koalici? V Ústí žádný problém

Soutěž o nejbarevnější krajské uskupení by zřejmě vyhráli Severočeši.cz, kterým se v Ústeckém kraji podařilo získat osm mandátů. A pod jednou střechu shromáždit kromě několika vlastních lidí a nestraníků, ještě jednoho lidovce a komunistu.

Jak se Zdeněk Vokatý (KDU-ČSL) a Jaroslav Doubrava (KSČM) dostali dohromady, když na celostátní úrovni lidovci zakazují krajským reprezentacím vstoupit do vlády byť jen podporované komunisty?

"Já v tom žádný problém nevidím, protože hnutí Severočeši otevřeli kandidátku všem slušným lidem. A pan Doubrava je již 30 let starostou, to je přece vyznamenání, a byl senátorem. Je to pracovitý a slušný člověk,“ řekl Právu Vokatý.

Lidovci za Severočechy kandidovali, protože na severu Čech jsou slabí a do zastupitelstva by se vůbec nedostali. U Doubravy je to otázka jiná, protože komunisté v Ústeckém kraji mají silné pozice a získali 12 mandátů. "K Severočechům přešel, protože vlastní strana ho dala na nevolitelné místo,“ poznamenal Vokatý.

Také v jiných českých krajích, vyjma jižních Čech, kandidovali lidovci v koalicích. V Liberci a ve středních Čechách neuspěli. V Karlových Varech získali dvě zastupitelská křesla stejně jako před čtyřmi roky. Stejně uspěli v Plzeňském regionu.

V Pardubicích, kde byl lídrem první místopředseda lidovců Roman Línek, dostali pět křesel a o dvě si pohoršili. V Královéhradeckém kraji lidovci při zisku čtyř míst ztratili jeden mandát.

Celkově lidovci získali v Čechách a na Moravě 43 krajských zastupitelů, což je proti roku 2004 ztráta 29 křesel.

Lidovci se soc. dem. nově povládnou v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám