Hlavní obsah

VIDEO: Aktivisté Greenpeace zablokovali obří těžební stroj

Právo, Novinky, jas, ton
HORNÍ JIŔETÍN
Aktualizováno

Čtyři aktivisté ekologického hnutí Greenpeace se ve čtvrtek postavili do cesty obřímu těžebnímu stroji, který pracuje v hnědouhelném lomu ČSA nedaleko Horního Jiřetína. Další demonstranti rozvinuli před rypadlem transparent s nápisem "Stop". Greenpece protestuje proti plánům na prolomení stávajících těžebních limitů.

Článek

Liběna Novotná, mluvčí společnosti Czech Coal Group, která důl ČSA provozuje, Novinkám řekla, že "vstupem na soukromý pozemek došlo k bezprecedentnímu narušení vlastnických práv a ohrožení života a zdraví jak protestujících, tak zaměstnanců společnosti".

Aktivisté Greenpeace před těžebním strojem.foto: Právo/Šárka Tonarová

Novotná také upozornila, že zastavením těžby společnosti vznikla zatím nevyčíslená škoda. Společnost se obrátila jak na policii, tak na Český báňský úřad.

Greenpeace proti prolomení limitů

Aktivisté zdůvodňují svůj protest obavami, že se těžební společnost pokusí prosadit prolomení těžebních limitů.

.: Aktivisté Greenpeace na místě blokády.foto: Právo/Šárka Tonarová

"Již třetím rokem se snažíme zabránit společnosti Mostecká uhelná, aby srovnala se zemí Horní Jiřetín a Černice kvůli uhlí. Považujeme proto za nutné velmi důrazně upozornit na její současný pokus torpédovat vládní novelu horního zákona. Právě ta by totiž měla umožnit definitivní odpis ložiska uhlí pod Horním Jiřetínem a znemožnit tak další rozšiřování velkolomu,“ vysvětlil smysl akce Jan Rovenský z hnutí Greenpeace na webových stránkách sdružení.

Starosta: Mostecká uhelná odepsání zásob uhlí protahuje

Současné těžební limity schválila vláda v roce 1991. Ústecký kraj před časem požádal o odpis uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi, nicmémě novela horního zákona stanoví, že k definitivnímu odpisu je potřeba do jednoho roku dodat i dokumentaci těžební společnosti. Aktivisté mají za to, že společnost Czech Coal Group předání těchto dokumentů uměle protahuje.

"Začíná nám opravdu docházet trpělivost,“ uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který se akce Greenpeace symbolicky zúčastnil. "Uhlí sice podle zákona patří státu a ten má teoreticky právo jej kdykoliv odepsat, ale obstrukce Mostecké uhelné tento proces už 14 let blokují," doplnil Buřt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám