Hlavní obsah

Novými hejtmany jsou Novotný a Palas z ČSSD

– KARLOVY VARY • Aktualizováno

Dalšími hejtmany z řad sociální demokracie se ve čtvrtek stali v Karlovarském kraji Josef Novotný a na severu Moravy Jaroslav Palas. Novotný na hejtmanském postu vystřídal občanského demokrata Josefa Pavla, Palas nahradil Evžena Tošenovského (ODS).

Foto: Sokol Jan, ČTK

Nový hejtman Josef Novotný (vpravo).

Článek

ČSSD na Karlovarsku se na vzniku koalice dohodla s komunisty a regionálním hnutím Doktoři za uzdravení společnosti. ČSSD má v devítičlenné krajské radě pět svých zástupců, KSČM dva. Stejný počet zástupců získalo i hnutí Doktoři.

Novotný působil od roku 2002 jako člen zastupitelstva a rady města Sokolov. Je trenérem mládežnických volejbalových reprezentací. Novotný byl v letech 1983 až 1989 členem KSČ. Je předsedou okresní organizace ČSSD v Sokolově, Sokolovsko reprezentuje i v ústředním výkonném výboru strany.

Na severu Moravy bude hejtmanem Palas

Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl na čtvrtečním ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen regionální lídr ČSSD, šestapadesátiletý Jaroslav Palas. Ve funkci nahradí Evžena Tošenovského (ODS), který kraj vedl uplynulých osm let. V čele kraje bude v následujících čtyřech letech koalice ČSSD a KSČM.

.: Nový hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas na archivním snímku.foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Palas figuroval v bývalé vládě sociální demokracie na postu ministra zemědělství. Volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD, která v 65členném zastupitelstvu získala 31 mandátů. ODS obsadí 18 křesel, komunisté 11 a lidovci 5.

Na koalici se ČSSD v kraji dohodla s komunisty.

Již ve středu byli zvoleni nový hejtmani v Královehradeckém a Zlínském kraji. Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal ve středu 55letý Lubomír Franc, na Zlínsku bude v čele kraje Stanislav Mišák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám