Hlavní obsah

Popularizátor koz Penc opouští Bursíka i Stranu zelených

Právo, Novinky, jas, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILKOVICE
Aktualizováno

Stanislav Penc, popularizátor koz a lídr Strany zelených v Královehradeckém kraji rezignuje na prosincové krajské konferenci na všechny stranické posty a partaj opustí. Penc nebude nadále působit ani jako poslanecký asistent předsedy strany Martina Bursíka. Důvodem jeho odchodu z politiky je populismus některých spolustraníků i jejich tolerance vůči KSČM.

Článek

"Vím, že nemohu být loajální k ambicím některých zelených legitimizovat KSČM v politickém prostoru, k populistickému odmítání snahy o ozdravení stavu státní pokladny nebo k ukázce snahy neschopných spolustraníků změnit Stranu zelených jako převodovou páku k získání jejich vlastní moci a pozic," uvedl Penc.

„Během mého angažmá Poslanecká sněmovna i díky poslancům SZ přijala např. policejní zákon, který neúměrně zvyšuje pravomoci policistů, zákon o zaznamenávání emailů a telefonů, jakožto zákon o výměně informací nebo evidence biometrických údajů pro vydání cestovních dokladů, kamerové systémy na ulicích velké části českých měst a v podstatě nefunkční systém kontroly a vymahatelnosti práva v našem státě,“ napsal Penc ve svém prohlášení s tím, že na funkce rezignuje na nadcházející oblastní konferenci, která se uskuteční 7. prosince.

Penc zároveň napsal, že se i nadále hodlá zapojovat do věcí veřejných, připustil také, že je ochoten v budoucnosti znovu vstoupit do politiky.

"Standův odchod je pro SZ určitě škoda. Jeho radikálnost a nekompromisnost zároveň mohla leckomu a lecčemu vadit," reagoval na Pencovu rezignaci písničkář Pavel Dobeš, který za zelené neúspěšně kandidoval do Senátu. "Celkem mne to ale nepřekvapuje. Jde o aktivního člověka, a pokud chce dělat politiku, jako že chce, tak mu strana nemůže sedět. Tam není prostě šance," poznamenal Dobeš.

Paroubek nemohl Pencovi přijít na jméno

Pencovo jméno se do povědomí širší veřejnosti dostalo v roce 2005, kdy na trutnovském hudebním festivalu zavolal v souvislosti s razantním policejním zásahem na akci CzechTek tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Následně zveřejnil i jeho telefonní číslo. Paroubek si pak stěžoval, že mu přišla řada urážlivých zpráv SMS, jež psala "lidská žumpa".

.: Plakát, kvůli kterému se o Pence zajímala policie.foto: www.kozy.cz

Loni Penc po celé České republice rozmístil pět tisíc plakátů se svou fotografií mezi rostlinami konopí a heslem Zdravě žít, svobodně myslet. Případ začala šetřit policie s podezřením, zda nejde o propagaci drog. Muži zákona posléze dospěli ke zjištění, že se o trestný čin ani přestupek nejednalo.

Penc žije na statku v Milkovicích, kde věnuje chování koz a pořádá ekologicky zaměřené akce případně kulturní festivaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám