Hlavní obsah

V Chebu uložili první ostatky německých vojáků

– CHEB
Právo, mp

V Chebu na hřbitově ve středu spočinuly v zemi první ostatky 450 německých vojáků, kteří za druhé světové války padli na našem území. Dalších asi pět tisíc jich tam na nově zřízeném válečném pohřebišti bude uloženo do konce tohoto roku.

Foto: Právo

Lidé z pohřební služby ukládali malé rakve z tvrdého papíru do čerstvě vybagrovaných dlouhých hrobů.

Článek

„Jsem rád, že je zde po 63 letech můžeme pochovat, aby mohli najít klid. Pro nás živé je to další krok k vyrovnání se s druhou světovou válkou,“ řekl při slavnostním pietním aktu starosta Chebu Jan Svoboda (ODS). „Tento akt může být pro některé pamětníky citlivý a proto bych chtěl požádat o toleranci,“ doplnil.

„Jsem si jist, že stejný pocit usmíření, který doprovázel i jednání o vzniku hřbitova, bude vycházet i z tohoto místa,“ řekl německý velvyslanec Helmut Elfenkämper, který se ukládání ostatků účastnil.

Podle něj je dobré, že válečný hřbitov vznikl právě v Chebu. „Je to blízko hranic a ti, kteří byli identifikováni, budou moci být navštěvováni příbuznými,“ poznamenal velvyslanec.

Vznikající válečný hřbitov v Chebu je určen všem obětem války a je součástí civilního hřbitova. „Může se tak stát místem setkávání lidí obou národů,“ řekl předseda německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby Reinhard Führer, který o vznik pohřebiště pro německé vojáky usilovat řadu let.

Práce na jeho stavbě zaplatí německá strana. Ta se navíc dohodla s Chebem, že přispěje i na úpravy městského hřbitova částkou 24,6 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám