Hlavní obsah

Vláda přerušila jednání o Julínkově reformě

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ve středu po několikahodinovém jednání přerušila debatu o reformních zákonech ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Ministr to řekl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Normy bude nyní zkoumat expertní koaliční skupina, vláda by se k nim měla vrátit příští týden.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přichází na jednání vlády

Článek

Podle Julínka zákony vládou prošly a nyní pouze zbývá doladit jejich politickou průchodnost ať už ve vládě, tak následně ve Sněmovně. Normami se proto bude v nejbližších dnech zabývat koaliční expertní skupina, která by měla odstranit třecí plochy, které vadí lidovcům a zeleným.

Podle Julínka zařadil premiér Topolánek zákony již na pořad dalšího jednání kabinetu, které je naplánováno na příští středu.

Julínek předložil kabinetu čtyři zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Lidovci mají největší výhrady ke druhé normě, která upravuje mimo jiné potraty. Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek v úterý řekl, že v současné podobě je zákon pro jeho stranu z etických důvodů nepřijatelný.

Koaliční partneři: Ministr naše připomínky nezapracoval 

Připomínky měli i zelení. Jim se mimo jiné nelíbila novela o pojištění. Obě menší vládní strany tvrdily, že ministr jejich výhrady do norem zatím nezapracoval.

Julínkovy normy posuzovala i legislativní rada vlády. Podle ní je novela o veřejném zdravotním pojištění v rozporu s právem Evropských společenství. Po zapracování připomínek doporučili členové rady kabinetu ale zákony schválit. Poté by normy putovaly do Sněmovny.

Julínek patří ve vládě po nedávných krajských a senátních volbách, v nichž koalice neuspěla, k nejohroženějším ministrům a mohl by o své křeslo přijít. Premiér Mirek Topolánek (ODS) dosud říkal, že má jeho podporu. V úterý však uvedl, že to neznamená, že ministři s jeho podporou v kabinetu zůstanou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám