Hlavní obsah

Česko má historicky první hejtmany z ČSSD

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal ve středu 55letý Lubomír Franc (ČSSD). Ve funkci nahradí občanského demokrata Pavla Bradíka. Pro France na ustavujícím zasedání královéhradeckého zastupitelstva hlasovalo 32 z 45 přítomných zastupitelů. Franc se stal prvním hejtmanem ČSSD v historii České republiky. Koaliční dohoda byla ve středu podepsána i v Olomouckém kraji.

Článek

V hradeckém kraji se vítězní sociální demokraté dohodli na vytvoření koalice s KDU-ČSL a SNK ED. Podle koaliční dohody by sociální demokraté měli v devítičlenné radě získat šest křesel, lidovci dvě a SNK ED jedno. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a ODS budou v opozici. Franc tak při volbě získal i hlasy pozice, zřejmě od komunistů.

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následovala KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých.

Hejtmanem Zlínského kraje se stal Stanislav Mišák z ČSSD

Novým hejtmanem Zlínského kraje se ve středu stal lídr vítězné sociální demokracie Stanislav Mišák. V tajné volbě získal 38 hlasů od 44 přítomných zastupitelů. Pokračuje volba ostatních členů krajské rady, předsedů a členů výborů krajského zastupitelstva a členů výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava. Zlínský kraj povede koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL, v opozici zůstali komunisté a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj.

Koaliční dohoda podepsána také na Olomoucku

Zástupci ČSSD, ODS a KDU - ČSL v Olomouckém kraji podepsali ve středu koaliční dohodu, na jejímž základě vznikne nová krajská vláda. Hejtmanem se stane lídr ČSSD Martin Tesařík.

V jedenáctičlenné krajské radě budou mít sociální demokraté osm zástupců, dva občanští demokraté a jednoho lidovci. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice 45 mandátů - ČSSD 27, ODS 13 a KDU-ČSL pět.

V opozici zůstanou jen komunisté, kteří mají deset zastupitelů. Stejná koalice funguje i na olomoucké radnici. Ustavující zasedání nově zvoleného krajského zastupitelstva se uskuteční v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám