Hlavní obsah

Langer může hejtmanům zatrhnout výměny ředitelů krajských úřadů

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Radost z vyhraných krajských voleb a zisku 13 hejtmanů může ČSSD zkusit zkazit ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Nejdůležitějšího úředníka – ředitele krajského úřadu – totiž navrhuje hejtman, ale schvaluje ministr vnitra. A jeho souhlas není automatický.

Článek

"Nebudu-li přesvědčen, že návrh na případné odvolání a jmenování nového ředitele krajského úřadu je prostý jakýkoliv stranických vlivů, tak ho v žádném případě nepodepíši,“ řekl v úterý Langer Právu.

Nynější ředitelé úřadů jsou ve funkcích z doby, kdy tam vládly dosluhující koalice pod vedením ODS a v jednom případě lidovců.

Ředitel krajského úřadu odpovídá za výkon státní správy na úrovni kraje a jeho odvolání či jmenování spadá pouze do kompetence ministra vnitra. Odmítne-li tedy Langer výměnu odsouhlasit, bude muset hejtman navrhnout jiného kandidáta.

"Jakmile se ustaví Asociace hejtmanů, rád přijedu a nastavím profesionální formu spolupráce. Avizuji dopředu, že budu bránit tom, aby došlo k politizaci výkonu státní správy na krajských úřadech,“ zdůraznil Langer. V Asociaci hejtmanů bude 13 hejtmanů ČSSD a pražský primátor Pavel Bém.

Hašek chce dát řediteli šanci

Budoucí hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) v úterý Právu řekl, že bude kandidovat na šéfa Asociace.

"Striktně budu dbát na to, aby se nepolitizoval výkon státní správy. Krajský úřad je zároveň servis pro politiky v rámci samosprávy, ale pak je to státní správa a to je tabu,“ prohlásil.

Podle něj by však měl Langer všem měřit stejným metrem. "Určitě měl Mirku Topolánkovi rozmlouvat noc dlouhých nožů a stejně tak nepostupoval ve svém resortu, když se na vnitru zbavoval profesionálů, kteří vyjadřovali sympatie k ČSSD,“ dodal Hašek.

Dosavadní ředitel krajského úřadu na jihu Moravy Jiří Crha podle něj zastává svou funkci osmý rok a byl součástí minulé koaliční dohody ODS s lidovci. Považuje osobně Crhu za profesionála, není pro něj nepopsaný list a ví, že se nedopustil žádné fatální chyby.

"Budu s panem ředitelem ještě hovořit o fungování úřadu. Pokud budou naše pohledy blízké, tak může dostat šanci,“ poznamenal Hašek.

Podle šéfa středočeské ČSSD Richarda Dolejše musí Langer respektovat výsledek voleb a neměl by bránit změnám v čele krajských úřadů. "Jinak bude pod tlakem a ponese plnou odpovědnost za případnou blokaci fungování úřadů,“ řekl Právu.

Jak dodal, na jejich krajském úřadě počítají s výměnou ředitele, neboť dosavadní byl do funkce dosazen v rámci koalice ODS a KDU-ČSL, neměl patřičné vzdělání, je v důchodovém věku a sám avizoval, že odstoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám