Hlavní obsah

Julínkovo jednání s lidovci skončilo fiaskem, koalici hrozí roztržka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Úterní jednání ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) se zástupci lidovců ohledně čtveřice připravovaných reformních zákonů skončilo fiaskem. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek prohlásil, že by se vláda Julínkovými návrhy ve středu zabývat neměla. Premiér Mirek Topolánek (ODS) přitom už prohlásil, že kabinet o Julínkových návrzích jednat bude.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Článek

Lidovci Julínka odmítli a požadují jednání expertů. Zároveň odmítají, aby o ministrových návrzích vláda ve středu jednala a dali najevo rozladění z toho, že premiér, který v úterý podepsal program středečního jednání kabinetu, nepočkal na výsledek Julínkovy schůzky se zástupci KDU-ČSL.

Pokud by ve středu zablokovali projednávání jeho návrhů, znamenalo by to vážnou koaliční rozepři.

Podle Julínka lidovcům nejde o věcné připomínky, nýbrž o destrukci celého navrhovaného materiálu. Tomu by nasvědčovala i slova lidoveckých poslanců Ludvíka Hovorky a Michaly Šojdrové, kteří řekli, že Julínek už nemá jejich důvěru, a proto už nebudou hlasovat pro žádný z jeho zákonů.

Sporné body projednávány být neměly

"Existuje určitá dohoda mezi ministerstvem a Jiřím Čunkem, že ty věci, které v této chvíli blokují projednávání, budou během jednání vlády z těchto bodů vypuštěny," vysvětlil Topolánek, který v úterý podepsal program středečního jednání kabinetu. Cílem podle něj je, aby tyto zákony mohla vláda co nejdříve poslat do Poslanecké sněmovny.

Ještě v úterý ráno šéf lidovců Čunek tvrdil, že zákony se pravděpodobně tento týden do vlády nedostanou. Svůj nesouhlas s podobou reformy vyjádřili i zelení, kteří o zdravotnictví chtějí ještě jednat v koalici.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v úterý vyzval vládu, aby Julínkovy zákony vůbec neprojednávala a upozornil, že se proti nim vyjádřilo 80 procent delegátů víkendového sjezdu komory. Tři ze zákonů prý obsahují závažné věcné chyby.

Lidovcům vadí například potraty pro cizinky

Lidovci mají největší výhrady k zákonu o specifických zdravotních službách, který upravuje potraty. Čunek dnes řekl, že norma je pro ně v současné podobě z etických důvodů nepřijatelná. KDU-ČSL vadí, že by zákrok v ČR mohly podstoupit cizinky. Podle ministerstva zdravotnictví je tato změna ale nutná kvůli souladu s evropským právem. Občané EU totiž mají v dané členské zemi nárok na stejné služby jako místní.

Premiér Topolánek lidovce v médiích upozornil, že pokud chtějí ve vládě pokračovat, měli by respektovat její schválené programové prohlášení.

Další pro lidovce problematická změna se týká matek do 16 let. Pokud by dívky měly na potrat jiný názor než jejich rodiče či jiný zákonný zástupce, rozhodoval by soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám