Hlavní obsah

Brněnská Úrazová nemocnice přejde na město, rozhodli poslanci

Novinky, jas
PRAHA

Sněmovna v úterý ve třetím čtení schválila návrh poslanců ČSSD, kterým by mělo dojít k převedení Úrazové nemocnice v Brně na město. Ministerstvo zdravotnictví chtělo nemocnici zrušit a její část sloučit s bohunickou fakultní klinikou. Pro bylo 98 poslanců, proti 19. Návrh zákona nyní musí projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek s Davidem Rathem (vlevo) při jednání ve Sněmovně.

Článek

Debata o opozičním návrhu zařazeném na pořad mimořádné schůze byla nebývale věcná. I někteří koaliční poslanci se domnívali, že Úrazová nemocnice by neměla úplně zaniknout, jak navrhovalo ministerstvo zdravotnictví, ale mohla by v ní být poskytována například následná péče. Poslanec ODS Boris Šťastný proto stáhl svůj návrh na zamítnutí zákona, který podal ve druhém čtení.

Podle šéfa klubu ČSSD Michala Haška, který by se měl stát jihomoravským hejtmanem, ovlivní výsledek sněmovního hlasování i podobu budoucí krajské vlády. O jihomoravské koalici vítězná sociální demokracie vyjednává s lidovci a s ODS.

Sněmovna přijala také pozměňovací návrh Davida Ratha, který má zajistit, aby i po převodu na město zůstala v nemocnici zachována zdravotnická péče. Pokud by město chtělo její statut zdravotnického zařízení změnit, muselo by nemocnici vrátit zpět státu.

Pro návrh byli vedle poslanců ČSSD a KSČM i tři zákonodárci za ODS, tři lidovci a většina zelených. Zákon podpořila i čtveřice nezařazených poslanců zvolených za sociální demokracii.

Po skončení této mimořádné schůze bude zahájena další, kterou naopak svolala ODS. Na programu by mělo být mimo jiné i schvalování novely trestního zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám