Hlavní obsah

Paroubek připustil, že by mohl vést Sněmovnu

– PRAHA
Právo, trj, ada

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí Právu řekl, že za určitý podíl na evropském předsednictví by se zřejmě nebránil přijetí funkce předsedy Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Personální věci jsou až to poslední,“ reagoval pro Právo Paroubek na informaci zpravodajského serveru iDnes, že nečekaně připustil, že by mohl přijmout funkci šéfa Sněmovny, ačkoli v neděli to striktně odmítal s tím, že na takový „handl“ nepřistoupí.

Na otázku, zda trvá například na podmínce schválení lisabonské smlouvy do konce roku, Paroubek reagoval: „Do konce roku nebo týden po něm, to není tak podstatné.“

Přesto se podle něj nedá zatím mluvit o toleranci tříkoaliční vlády v době předsednictví, pokud například ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) přijde s neadekvátními návrhy.

Sobotka: vedení o tom nediskutovalo

Podle prvního místopředsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky si zatím ve vedení strany o možnosti zvolení Paroubka šéfem Sněmovny nediskutovalo. „Vnímám to tak, že v tuto chvíli je post předsedy Sněmovny obsazen sociálním demokratem a nemyslím, že se tady schyluje k nějakému kšeftu mezi ČSSD a ODS,“ řekl Právu Sobotka.

Zopakoval, že nabídka soc. dem. směrem k ODS se týkala podpory pozice ČR v rámci předsednictví EU. „Nám záleží na tom, aby si ČR během předsednictví neudělala ostudu a v tomto směru jsme ODS adresovali naší nabídku,“ dodal Sobotka.

Také šéf Sněmovny Miloslav Vlček Právu řekl, že na žádném stranickém orgánu se případná změna ve vedení dolní parlamentní komory nikdy neprobírala. „S Paroubkem jsem o tom nemluvil, nehodlám se k tomu vyjadřovat,“ uvedl Vlček.

Podle dobře informovaných zdrojů se však mezi lidmi blízkými Paroubkovi začalo o případné změně v čele Sněmovny v minulých dnech uvažovat. Podle těchto úvah by Vlček přešel do čela rozpočtového výboru, jeho dosavadní předseda Sobotka by se pak stal předsedou poslaneckého klubu.

Ve chvíli, kdy tuto možnost veřejně zmínil premiér a šéf ODS Mirek Topolánek, však mezi těmito lidmi měla zavládnout skepse s tím, že informace vyšla navenek předčasně. V blízkosti Paroubka prosákla informace, podle které by k případné změně mohlo dojít až ke konci roku, a to proto, aby Paroubek měl možnost coby čtvrtý nejvyšší ústavní činitel jezdit častěji do Bruselu v rámci českého předsednictví.

Tyto zdroje nevylučují, že Paroubek o věci hovořil osobně s Topolánkem při jejich společné schůzce. K již druhé schůzce mělo údajně dojít v uplynulých dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám