Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí nebude protestovat kvůli filmu o Dukovanech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zahraničí sdělilo v pondělí Novinkám, že nechystá žádné kroky směrem k rakouské straně kvůli filmu První den o jaderné katastrofě v Dukovanech. Český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal minulý týden uvedl, že by se mělo zvážit vydání oficiálního stanoviska k odvysílání snímku.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

"Nepodnikáme žádné kroky," uvedla pro Novinky mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová. „Není důvod, aby se ministr zahraničí zabýval nějakým filmem, který byl odvysílám v zahraniční televizi. Televize neurčuje zahraniční politiku země.“

Velvyslanec Jan Koukal ale hned po dovysílání pořadu na konci minulého pracovního týdne o takové možnosti uvažoval."Po konzultaci s ministerstvem zahraničí bude zváženo vydání oficiálního stanoviska k tomuto pořadu," sdělil ČTK. "Film byl natočen tak, že poškozuje česko-rakouské vztahy," řekl Koukal. V rozhovoru pro Radiožurnál také uvedl, že mu zatím rakouská strana pouze oznámila, že média v Rakousku jsou nezávislá. Podle Koukala ale film podporovaly rakouské úřady, mj. ministerstvo obrany.

"Pan prezident volal sám svému rakouskému protějšku panu Heinzi Fischerovi. Řekl mu, že to bylo velmi nešťastné. Podobné věci nepřispívají k budování důvěry obou zemí, řekl v telefonním hovoru pan prezident,“ informoval v neděli večer Novinky mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám