Hlavní obsah

VIDEO: Rath vzdoruje Paroubkovi, zůstane ve Sněmovně i jako hejtman

• Aktualizováno
Novinky, jov

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu nepřímo vyzval budoucí hejtmany Davida Ratha a Michala Haška, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Zatímco Hašek odchod ze Sněmovny potvrdil, Rath zatím z dolní komory odejít nehodlá.

Článek

Paroubek na zasedání ústředního výkonného výboru své strany v pražském Kongresovém centru uvedl, že "frontmani tiskových konferencí a parlamentních debat“ budou ve Sněmovně chybět. Právě Rath s Haškem jsou v sociální demokracii nejviditelnějšími rétory v dolní komoře.

"Především musí vybudovat pozici strany v krajích,“ doplnil Paroubek, který věří, že budou nahrazeni novými tvářemi. "Vstanou noví bojovníci,“ poznamenal. Budoucí hejtman Jihomoravského kraje Hašek na zasedání potvrdil, že do konce roku ze Sněmovny odejde.

Rath má proti vytlačení ze Sněmovny pojistku

Rath ale Paroubkova slova nepotvrdil, z poslaneckých řad se zatím nechystá odejít. Novinkám zopakoval své dřívější vyjádření, že zkusí souběh obou funkcí a rozhodne se podle toho, co bude nejlepší pro voliče. Avizoval ale, že se v okamžiku, kdy se stane hejtmanem, vzdá šéfovství sněmovním výboru pro zdravotnictví. Tomu ale podle něj musí předcházet dohoda, že po něm nastoupí do čela výboru člen ČSSD.

Rath je přitom podle zdroje Novinek pojištěn proti snahám vystrnadit ho ze Sněmovny. Na počátku roku, kdy ČSSD vybírala volební lídry, si měl totiž na zasedání předsednictva prosadit, že v případě, že bude hejtmanem, nebude muset pustit poslanecký mandát. „Je to uvedeno i v zápisu z jednání,“ uvedl zdroj.

Paroubek se na jednání věnoval také budoucím volbám, nejbližší jsou ty do Evropského parlamentu. Prohlásil, že ČSSD by měla získat až dvě pětiny hlasů. "Naším cílem by nemělo být nic jiného, než volební výsledek někde mezi 35 až 40 procenty,“ uvedl Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám